web analytics

Stratfor: De ce ar lansa Karasin ideea de federalizare?

Iulia Modiga 7 august 2012 1

Sursa imagine: tribuna.md

Soluţionarea conflictului dintre Rusia şi Moldova asupra teritoriului disputat Transnistria a fost împiedicată de către apelurile de reîntregire ale Moldovei cu România, a declarat pe 3 august vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Declaraţia lui Rogozin, care activează în calitate de trimis special în Transnistria, a fost făcută după ce s-a întâlnit în Moscova cu preşedintele republicii nerecunoscute, Yevgeny Shevchuk. Declaraţia a fost făcută, de asemenea, în mijlocul unei activităţi neliniştite în ceea ce priveşte statutul regiunii secesioniste. În timp ce evenimentele recente au ridicat întrebări cu privire la traiectoria Transnistriei, obstacole majore vor împiedica o schimbare semnificativă a situaţiei politice sau de securitate în regiunea strategică.

Analiză

Transnistria, o aşchie de teren la est de râul Nistru, care s-a separat de Republic Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice, este de mult timp un satelit de facto al Rusiei. Aceasta găzduieşte 1,100 trupe ruse şi afiliate Rusiei, ceea ce oferă Moscovei o poziţie puternică în acest teritoriu mic, dar strategic. Transnistria, de asemenea, beneficiază de suport economic din partea Moscovei. Ruşii şi ucrainenii sunt în majoritate în Transnistria, moldovenii constituind minoritatea. Deşi există numeroase apeluri din partea Moldovei şi Europei (în special România) către Rusia să evacueze trupele şi să părăsească teritoriul, Moscova nu a luat în serios opţiunea de a ceda.

În acest context, viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, a surprins pe mulţi în iulie, cînd a spus că Transnistria ar trebui să fie federalizată şi ar trebui să devină parte a Moldovei în schimbul încetării de către Moldova a oricăror încercări de a adera la NATO. Declaraţiile au avut loc în timpul vizitei lui Karasin în Tiraspol, în perioada mai multor evoluţii care au favorizat interesele Moldovei.

Citiţi articolul integral pe Moldova.org

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. Going Here 14 iunie 2018 at 06:39 - Reply

    I simply want to mention I am very new to blogging and actually enjoyed you’re web blog. Very likely I’m want to bookmark your website . You definitely come with great well written articles. Cheers for revealing your web-site.

Leave A Response »