web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Legea privind Ziua Limbii Române ar putea fi adoptată săptămâna viitoare

Viorica Joiţa 16 ianuarie 2013 1

Legea privind instituirea zilei de 31 august ca zi a Limbii Române va intra în dezbatere la începutul acestei sesiuni parlamentare, urmând ca apoi, cel mai probabil, să fie adoptată, a declarat în exclusivitate pentru InfoPrut senatorul PDL Diaspora, Viorel Badea. Acesta a mai precizat că legea a fost blocată la sfârșitul anului trecut pentru câteva modificări.

Senatorul Viorel Badea a iniţiat în cea de-a doua jumătate a anului 2011, împreună cu 200 de parlamentari români, un proiect de lege care prevede proclamarea zilei de 31 august drept ,,Ziua limbii române”.

Acest proiect legislativ are ca principală motivație faptul că din aproximativ 32 milioane de vorbitori de limbă română, 10 milioane trăiesc în afara granițelor României. Dintre aceștia, 4 milioane se află în Republica Moldova, unde începând din anul 1990, pe data de 31 august se sărbătorește această zi a Limbii Române.
În plus, potrivit documentelor oficiale, „românii din afara granițelor trebuie să simtă că sunt sprijiniți în demersurile lor de păstrare a culturii și identității naționale, prin oferire educației în limba română oriunde s-ar afla.”

Legea prevede ca „autoritățile publice și celelalte instituții ale statului, inclusiv reprezentanțele diplomatice și instituțiile culturale ale României, precum și alte instituții românești din străinătate să organizeze programe și manifestări cultural-obiective, cu caracter evocator sau știinșific, consacrate istoriei limbii române cu această ocazie”.

Reamintim că din 2006, la 31 august, este organizat în Bucureşti, pe treptele Teatrului Naţional, Concertul limbii române, „eveniment menit să promoveze libertatea de a vorbi limba română“.
De asemenea, în anul 2011 a fost sărbătorită simultan ziua de 31 august la Chişinău şi la Bucureşti, prin concerte şi donaţii de carte.

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. use this link 14 iunie 2018 at 01:55 - Reply

    I just want to say I’m beginner to blogging and certainly liked your blog. More than likely I’m going to bookmark your blog . You actually have really good articles and reviews. With thanks for sharing your web-site.

Leave A Response »