web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Reacție la discriminarea românilor din Bugeac

Viorica Joiţa 14 martie 2013 0

Autoritățile din regiunea Bugeac au refuzat să aloce un spaţiu pentru desfăşurarea concertului care urma să îl comemoreze pe muzicologul Gavriil Musicescu (110 de la trecerea sa în neființă). Cu acest prilej, Asociaţia Naţional-Culturală “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa a lansat un comunicat prin care-și exprimă dezaprobarea cu privire la nerespectarea drepturilor minorităților naționale.

blogs.fortlewis.edu

Asociaţia Naţional-Culturală “Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa îşi declară „îngrijorarea privind atitudinea unor funcţionari publici şi a autorităţilor locale din Ismail în domeniul respectării drepturilor minorităţilor naţionale în oraşul basarabean”. Mai mult, susțin reprezentanții asociației, autorităţile locale neglijează şi manifestările de comemorare a a altor personalităţi, născute în oraşul de pe Dunăre. În aceeași categorie se încadrează și „dublul refuz al primăriei oraşului de a aloca spaţiu pentru desfăşurarea unui concert cu intrare liberă în cinstea renumitului compozitor, a reformatorului artei corale ortodoxe, profesorului şi muzicologului Gavriil Musicescu, născut la Ismail”.

Concertul, susţinut de Corul Academic “Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat din Iaşi, organizat de Institutul Cultural Român, urma să aibă loc duminică, 24.03.2013, la Palatul Culturii “T. Şevcenko” din Ismail.
Potrivit comunicatului, primarul oraşului refuză alocarea lăcaşului cultural “din cauza pregătirilor manifestărilor locale, în aceeaşi perioadă”. Motivul ar fi serbarea în ziua de sâmbătă, 23 Martie a 65 de ani ai Palatului Culturii.

Drept replică la sesizările privind această neregulă, „ni se propunea în scrisorile de răspuns desfăşurarea concertului “în alte localuri, în care ar putea fi primit publicul spectator”, primarul oraşului fiind conştient că un asemenea local în oraş pur şi simplu nu există, susține reprezentantul Asociației „Basarabia”, Anatol Popescu.

InfoPrut menționează că românii din Bugeac întâmpină probleme în ceea ce privește afirmarea și prezervarea identității lor culturale (naționale). Cazul acestora nu este singular; li se alătură celelalte comunități de români din state vecine României care au parte de tratament identic.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »