web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

La Oprișeni limba română a devenit limbă regională

Angela Grămadă 23 martie 2013 2

regionbuzz.com

Comuna Oprişeni din raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, s-a alăturat la localităţile care au îndeplinit litera Legii Ucrainei „Cu privire la principiile politicii lingvistice de stat”, iar limba română la Oprişeni a devenit regională, informează Citizen Journal, citând ”Zorile Bucovinei”.

Nicolae POPOVICI, primarul localității, a declarat pentru Zorile Bucovinei că „pentru” adoptarea hotărârii ca limba română să devină limbă regională la Oprişeni, unde românii constituie 98% din populaţie, au votat toţi cei 13 deputaţi prezenţi la şedinţă.

Citizen Journal amintește că Legea cu privire la principiile politicii lingvistice a Ucrainei, adoptată de Rada Supremă de la Kiev pe data de 3 iulie, permite utilizarea oficială a limbilor regionale/minoritare în activitatea administraţiei publice locale, în cazul în care 10% din populaţia unui teritoriu este vorbitoare a unei limbi minoritare. Noua lege prevede măsuri pentru utilizarea oficială în cazul a 18 limbi: rusa, belorusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiş, tătaro-crimeeana, moldoveneasca, germana, greaca modernă, poloneza, rroma (ţigăneasca), româna, slovaca, maghiara, ruteana şi dialectele karaim şi crâmceac. Prima localitate din Ucraina în care a fost acordat limbii române statutul de limbă regională a fost Tărăsăuţi (raionul Nouă Suliţa), apoi Pătrăuţii de Jos (raionul Storojineţ), Iordăneşti (raionul Hliboca) Ciudei (raionul Storojineţ), Ţinutul Herţa, satul Voloca (raionul Hliboca), satul Mahala (raionul Noua Suliţa) din regiunera Cernăuţi.

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

  1. Nicolae 25 martie 2013 at 00:47 - Reply

    La Opriseni, limba romana a devenit regionala inca in toamna anului trecut. Dar ‘jurnalistii’ din tinutul nostru sutn atat de buni specialisti incat afla informatia dupa 7 luni. Stim, de fapt, care este ideea – sa tot scoata cate o stire in fiecare luna si sa ne spuna – uite, ucraineni va dau limba, toate cele –
    Limba era si inainte, iar statutul ei regional nu schumba nimic. Noi avem nevoie sa ne fie respectate drepturile si atat. Iar jurnalistii sa ne colinde satele, sa vada cum traim, nu sa scrie la comanda

Leave A Response »