web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

În Ucraina, limba română este în pericol

Iulia Modiga 17 martie 2011 1

În urma discutiilor purtate nu demult cu Dmitrii Tabacinic, Ministrul Învăţământului, Ştiinţei, Tineretului şi Sportului din Ucraina, miercuri, 15 martie, deputaţii Ion Popescu şi Vadim Colesnicenco au înregistrat în Parlamentul Ucrainei un nou proiect de lege „Cu privire la interzicerea lichidării instituţiilor de învăţământ cu predarea în limbile rusă şi a minorităţilor naţionale din Ucraina”.
Acest proiect de lege prevede interzicerea lichidării sau reorganizării (transformării) şcolilor nationale în şcoli mixte, semnalând pericolul dispariţiei învăţământului în limba maternă.

Art.10 al Constituţiei Ucrainei prevede că limba de stat este limba ucraineană, în acelaşi timp p.2 al acestui articol se precizează că în Ucraina sunt garantate libera dezvoltare, folosire şi apărarea limbii ruse şi a limbilor minorităţilor naţionale.

Art.53 al Constituţiei prevede că persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale, le este garantat dreptul la studii în limba maternă.

Aceste drepturi fireşti de a păstra şcoala tradiţională în limba maternă au fost reduse în ultimii ani şi este mai mult ca necesară adoptarea unei legi care să interzică lichidarea instituţiilor de învăţământ cu predarea în limbile minorităţilor naţionale, inclusiv în limba română.

Sursa: Timoc press
Foto: Blog Lupta NS

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. Inspirational Quotes 26 martie 2012 at 16:37 - Reply

    I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.

Leave A Response »