web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

În toamnă sună clopoţelul alegerilor

Iulia Modiga 3 iunie 2010 0

În urma întâlnirii de ieri cu Secretarul General al Consiliului Europei, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au decis că cea mai viabilă modalitate de depăşire a crizei constituţionale actuale o reprezintă organizarea unui referendum cu privire la alegerea şefului statului prin vot direct, de către popor. Acest scrutin se va desfăşura în luna septembrie, iar în luna noiembrie vor avea loc alegeri anticipate, concomitent cu alegerile prezidenţiale.

Mihai Ghimpu a declarat că ,,soluţia pentru depăşirea crizei constituţionale este referendumul, prin intermediul căruia să deblocheze blocajul constituţional, adică modificarea prin referendum, întrucât Parlamentul nu a ajuns la un consens în urma discuţiei cu Comisia din care fac parte şi patru deputaţi comunişti. Atunci când parlamentul nu poate face faţă unei situaţii de criză, decizia trebuia să o ia cei care au delegat puterea – poporul”, în timp ce primul ministru, Vlad Filat a accentuat relevanţa acestor alegeri pentru aspiraţiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană: „Alegeri anticipate la începutul lunii noiembrie, împreună cu cele prezidenţiale va permite ca agenda pe care o are RM, ambiţiosă şi vitală, ce ţine de integrarea europeană să poată fi implementată. Este o zi importantă pentru Republica Moldova, dar mai important este să trecem solidar la implementare”. Marian Lupu a subliniat ca „AIE prezintă o poziţie unică şi consolidată pentru depăşirea crizei constituţionale şi politice. Nimeni nu şi-a dorit să meargă pe calea alegerilor din nou şi din nou. Ţara ar fi avut nevoie de a gestiona afacerile publice într-o manieră calmă, dar avem legea pe care trebuie să o urmăm şi o vom urma”, iar liderul AMN, Serafim Urechean a amintit ca ,,cetăţenii nu doresc anticipate”, dar că prevederile constituţionale trebuie respectate. Totodată, el şi-a arătat încrederea că forţele proeuropene vor ieşi învingătoare în alegeri.

Thorbjorn Jagland, Secretarul General al CoE a precizat că propunerile Alianţei beneficiază de suportul Consiliului Europei, precum şi al Comisiei de la Veneţia. De asemenea, Jagland a îndemnat cetăţenii Republicii Moldova să îşi exercite dreptul de vot.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »