web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Forumul UE – Moldova a fost lansat ieri la Bruxelles

Angela Grămadă 5 mai 2011 0

Forumul UE-Moldova a fost lansat ieri, 4 mai 2011, in cadrul unui eveniment special organizat la Bruxelles, transmite Serviciul de Presă am Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

Premierul moldovean,Vlad Filat, prezent la deschidere, a salutat această iniţiativă,  încurajînd crearea reţelelor de contacte şi dezvoltare a proiectelor comune între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. „În acest proces, dialogul şi atitudinea deschisă sunt mai mult decît cuvinte”, a declarat Premierul, menţionînd totodată importanţa unor demersuri asemănătoare, precum iniţiativa României şi Franţei de a lansa Grupul informal Acţiunea Europeană pentru Republica Moldova.

Lansarea Forumului a fost întâmpinată cu un mesaj pozitiv şi de Hans-Gert Pöttering, ex-Preşedinte al Parlamentului European, în prezent membru al Parlamentului European şi preşedinte al Fundaţiei Konrad Adenauer. “Dorinţa de sprijinire a Moldovei este puternică la nivelul UE. Avem un angajament moral de a fi solidari cu Republica Moldova în parcursul său european”, a precizat eurodeputatul Hans-Gert Pöttering.

La rîndul său, Miroslav Lajcak, Director pentru Rusia, Vecinătatea estică şi Balcanii de Vest în cadrul Serviciul European de Acţiune Externă al UE, a declarat: „Relaţiile noastre se pot dezvolta nu numai pe linie instituţională, dar şi prin astfel de iniţiative”. Oficialul european a remarcat progresul în procesul de negocieri privind Acordul de Asociere, precizînd că semnarea acestuia va simboliza modernizarea relaţiilor UE-Moldova. Miroslav Lajcak a atras atenţia asupra necesităţii continuării reformelor în conformitate cu ambiţiile europene ale Republicii Moldova.

Din partea societăţii civile, reprezentantul Partenariatului European pentru Democraţie, Markus Meckel, a apreciat: „Moldova este speranţa noastră pentru succesul Parteneriatului”. Dl Meckel a mai menţionat că orice mişcare într-o direcţie bună necesită facilitarea contactelor, iar pentru aceasta cetăţenii Republicii Moldova trebuie să aibă posibilitatea de a circula liber în Uniunea Europeană pentru a prelua şi a trăi valorile europene. Totodată, Markus Meckel a subliniat importanţa oferirii perspectivei europene pentru Republica Moldova.

Directorul Fundaţiei Est-Europene din Republica Moldova, Sorin Mereacre, a prezentat concluziile Forumului, ce reprezintă recomandări atît pentru Guvernul Republicii Moldova, cît şi pentru Comisia Europeană.

La eveniment au participat membri ai Parlamentului European, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Serviciului European pentru Acţiune Externă, diplomaţi europeni şi reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile. Forumul UE-Moldova are drept scop crearea unei platforme permanente şi multidimensionale de experţi interesaţi să sprijine eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Misiunea Republicii Moldova pe lîngă UE, Institutul pentru o Societate Deschisă din Bruxelles, Parteneriatul European pentru Democraţie şi Fundaţia Paneuropa România, partenerii media Deutsche Welle-World, Publika TV, Money Chanel şi Europuls.ro, cu sprijinul financiar al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi al Fundaţiei Est-Europene din Republica Moldova.

Pentru mai multe informaţii, contactaţi coordonatorul Forumului UE – Moldova, Maria CHICAN, tel: 0032485752039, e-mail: [email protected]

Sursa: mfa.gov.md

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »