web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Petru Movilă: România și Republica Moldova trebuie să amplifice colaborarea

Ana Maria Lazar 3 martie 2015 2

Deputatul Petru Movilă, care face parte din grupul Prietenii Unirii din Parlamentul de la București, a fost într-o vizită în Republica Moldova pentru a adopta un liceu și pentru a discuta cu oficiali de la Chișinău despre relațiile bilaterale.

Petru_Movila

InfoPrut: Ce liceu ați adoptat în Republica Moldova?

Petru Movilă: Am adoptat un liceu din Bălți, liceul de transporturi. Pentru că în Iași există liceu de transporturi, mi s-a părut absolut normală inițierea unei colaborări între cele două licee. Consulul de la Bălți este ieșean, profesor universitar, fost parlamentar – Iulian Baciu, deci sunt elemente de interconectare corecte și eficiente. Voi merge acolo și sper să duc și o donație de carte tehnică.

InfoPrut: Ce ați făcut în timpul vizitei în Republica Moldova?

Petru Movilă: M-am întâlnit cu veterani ai armatei române, care și-au pierdut cetățenia din motive neimputabile lor. Avem un proiect de lege, astfel încât veteranii armatei române care locuiesc în Republica Moldova să primească indemnizație de veteran al armatei române.

InfoPrut: În ce situație sunt veteranii războiului de pe Nistru?

Petru Movilă: În ceea ce privește veteranii de la Nistru, ar fi foarte important ca Republica Moldova să aibă și pentru ei o soluție de compensare morală. Li se poate asigura tratament gratuit în instituțiile medicale ale statului, excursii în România, la Putna, la Suceava, la Iași. Ar trebui să fie câteva soluții compensatorii moral și nu numai. Și fiscal, dar măcar moral.

InfoPrut: Despre ce proiecte bilaterale ați discutat cu parlamentarii din Republica Moldova?

Petru Movilă: Am discutat multe probleme care țin de funcționarea instituțiilor statului, de faptul că cele două guverne trebuie să amplifice colaborarea pe câteva proiecte comune. Unul ar fi coridorul de transport Odesa – Chișinău – Iași – Târgu Mureș, altul ar trebui să fie calea ferată Chișinău – Iași, despre proiectul de bună vecinătate Prutul navigabil. Sunt proiecte importante. Trebuie să analizăm stadiul în care se implementează acordul guvernamental dintre  România și Republica Moldova, semnat în 2009 și interconectarea energetică pe gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău și conectarea pe rețele electrice în zona Galați – Iași.

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

  1. stefan 4 martie 2015 at 02:01 - Reply

    Fara conducte de gaze si energie electrica, drumuri moderne rapide, poduri peste Prut, cale ferata tip european NU putem vorbi despre cooperare intre cele doua tari SURORI.

  2. go to this web-site 14 iunie 2018 at 11:13 - Reply

    I simply want to tell you that I’m newbie to blogging and seriously loved your website. Likely I’m going to bookmark your site . You absolutely come with incredible well written articles. Thanks a bunch for revealing your webpage.

Leave A Response »