web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Dorin Dușciac: Congresul Diasporei Unioniste, un eveniment istoric

Ana Maria Lazar 11 aprilie 2015 3

Congresul Diasporei Unioniste, care a avut loc săptămâna trecută la Bucureși, este un eveniment care, fără nici un pic de exagerare, poate fi numit istoric, spune Dorin Dușiac.

IMG_6002

„În anii care vin, care încă ne mai despart de momentul Unirii – diplomația populară va juca un rol din ce în ce mai important. Întregul spațiu românesc se află astăzi sub o presiune constantă din partea unor propagandiști ai Kremlinului, unor ideologi ai președintelui Putin, care așa cum spunea marele nostru basarabean Paul Goma – „ne atacă cu tot felul de gânduri strâmbe și limbă șchioapă”, ceea ce ne desparte din ce în ce mai mult, din păcate, în loc să ne conducă spre Unire”, spune Dușiac.

Unioniștii din Diaspora trebuie să desfășoare un program complex acțiuni pro-unioniste , denumit Diplomația Unirii, un program de acțiuni concrete și pragmatice, în atenția în primul rând a persoanelor care sunt cetățeni ai statelor de reședință.

Programul Diplomația Unirii este destinat persoanelor influente din statele de rețedință, care vor avea rolul de a pregăti societățile din țările de reședință, pentru ca Unirea Republicii Moldova cu România să fie acceptată în cel mai corect mod posibil.

Acest program va fi realizat prin organizare de conferințe, seminare, lecții publice, acțiuni de comemorare și de protest – dar toate acestea în limba țării de reședință, și în mod obligatoriu cu participarea cetățenilor din țările de reședință. Interviuri, articole de presă, participare la emisiuni TV și radio – cu scopul de a transmite mesajul unionist, dar și de a explica anumite pasaje din istoria românilor, originile dezbinării, dar și necesitatea realizării Unirii cât mai rapid.

Deja există mai multe asociații unioniste care fac acest lucru în Diaspora (Asociația „Dacia” de la Roma, Asociația „La Maison Roumaine” din Paris, Asociația „Orfeu” de la Atena, etc.), efortul cărora trebuie să fie unul coordonat.

Prin Diplomația Unirii se realizează, de asemenea, o integrare mai eficientă a emigranților în țările de reședința, „pentru că atunci cînd explicăm cetățenilor din aceste țări care este trecutul poporului nostru, prezentul și care dorim să ne fie viitorul – procesul de integrare are loc mult mai rapid și mai eficient”, spune Dușiac.

Peste 100 de reprezentanți ai asociațiilor de români din străinătate au participat la Congresul Diasporei Unioniste, între 3 și 5 aprilie, la Palatul Parlamentului.

Identificarea principalelor dificultăți cu care se confruntă românii de pe cele două maluri ale Prutului în țările de reședință și conlucrarea în vederea apropierii dintre România și Republica Moldova au fost obiectivele centrale ale evenimentului organizat de Platforma Unionistă Acțiunea 2012.

Comentarii de pe Facebook

comments

3 Comments »

  1. Socrates 11 aprilie 2015 at 11:04 - Reply

    Ar fi bine de editat tot într-o carte -ziar ce s-a vorbit la congres Sunt ganduri utile

  2. Solon 11 aprilie 2015 at 11:30 - Reply

    Totusi termenul corect ar fi RE unirea, RE întregirea, Re unificarea poporului şi Neamului. Asta ar fi clar şi japonezului contemporan, care in 1920 nu au contrasemnat Trataul de la Paris, Asta ar lua apa de la moara anti unionistilor, care nestiind istoria autentica de pana la 1812, au facut din Unire o sperietoare. Termenul corect ar pune punctele pe i si ar facilita soluţionarea înţeleaptă a consecinţele Răsşluirii şi Raptului Moldovei de Est luna mai 1812

  3. find more 14 iunie 2018 at 03:53 - Reply

    I simply want to mention I am all new to weblog and definitely enjoyed your blog. Most likely I’m going to bookmark your blog . You surely come with very good article content. Regards for sharing with us your web site.

Leave A Response »