web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Moscow Times – Rep.Moldova este cheia dezamorsării unui război după scenariul Georgia 2008

Liviu G. Stan 8 iunie 2015 1

 

Occidentul ar trebui să ajute la dezamorsarea situației cu potențial belicos care pare se contura în relația Ucraina-regiunea transnistreană, după ce autoritățile la Kiev au suspendat cooperarea militară cu Rusia. Semnalul de alarmă îi aparține lui Vladimir Frolov, președintele Grupului LEFF. 

regiunea transnistreana

Într-un articol de opinie publicat în Moscow Times, Frolov notează că anularea acordului de cooperare militară între Rusia și Ucraina poate oferi un „legitim <<casus belli>>” Moscovei pentru a face un „remake” beligerant, însă la o scară mult mai mare, a războiului din Georgia anului 2008.

Acordul abrogat pe 21 mai de către autoritățile centrale de la Kiev vizează tranzitul militar al Rusiei spre regiunea transnitreană. Mai precis, este vorba despre un acord semnat între Ucraina şi Rusia pe 25 noiembrie 1995, la Soci. Potrivit documentului semnat în urmă cu două decenii, teritoriul ucrainean putea fi tranzitat de unitățile militare ruse. În esență, acordul nu mai funcționa efectiv încă din luna martie 2014, când Ucraina a impus restricții privind trecerea mărfurilor de tranzit prin frontiera transnistreano-ucraineană, inclusiv a alocațiilor de îmbrăcăminte destinate “pacificatorilor” ruși. Din acel moment, Ucraina a început să blocheze libera circulație a trupelor ruse spre regiunea separatistă a Republicii Moldova, precum și a cetățenilor cu pașapoarte rusești. Anularea acestui acord nu-i lasă Rusiei la dispoziţie, pe parte de logistică, decât alternativa de alimentare pe cale aeriană a bazei militare din zonă.

Legat de acest aspect, al suplimentării pe cale aeriană, Vladimir Frolov subliniază că Ministerul rus al Apărării a declarat că puntea aeriană între Rusia și regiunea transnistreană nu va trece prin aeroportul de la Chișinău, ci prin aeroportul recent restaurat de la Tiraspol. Lucru care pune Ucraina într-o situație mult mai dificilă decât s-ar fi aşteptat, adaugă Frolov: aceea în care s-ar putea trezi cu “omuleții verzi” la mai puțin de 100 de kilometri de regiunea Odesa, unul dintre bastioanele vitale ale Kievului împotriva separatiștilor pro-ruși de pe teritoriul ucrainean, avându-l ca proaspăt guvernator pe fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili.

În legătură cu fostul preşedinte Georgian, numirea lui în funcţia de guvernator al Odesei este un calcul clar militar, Saakaşvili fiind numit aproape ca “general” şi nu guvernator în schema administrativă a autorităţilor centrale, ţinând cont de faptul că are experienţa unui conflict armat de cinci zile cu Rusia în august 2008.

Dacă Ucraina va încerca să blocheze și acest tip de tranzit, cel pe cale aeriană, atunci Moscova va considera că are motivele necesare desfășurării unei operațiuni militare la scară largă, avertizează Frolov.

„Adjunctul Dumei, Serghei Zheleznyak, a declarat că un atac asupra forțelor ruse din Transnistria ar însemna mai mult ca sigur război cu Ucraina și un <<marș rusesc prin Kiev>> (…) Micul contingent rusesc din Transnistria nu este dotat pentru operațiuni ofensive, în timp ce un atac amfibiu asupra Odesei prin Crimeea depășește actualele capacități ale armatei ruse. Atunci, obiectivul ar fi de a extinde zona de sub control separatist, probabil urmat de recunoașterea zonelor controlate de ei ca state suverane, oferind Rusiei o zonă tampon mai mare în fața unei Ucraine aliată Occidentului”, scrie președintele Grupului LEFF în articolul din Moscow Times.

În opinia lui Vladimir Frolov, singura modalitate prin care ar putea fi prevenită devierea tensiunilor Kiev-Moscova într-o reeditarea a războiului georgian din urmă cu șapte ani ar fi ca Occidentul să lucreze îndeaproape cu Republica Moldova. În ce fel? „Permițând aprovizionarea forțelor ruse din Transnistria prin aeroportul de la Chișinău, sub o monitorizare OSCE, pentru a se asigura că nivelurile de forțe nu cresc. Dar Occidentul trebuie să se miște rapid”, conchide Frolov.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

Leave A Response »