web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Fondatorul STRATFOR: Rușii se tem de NATO. Kremlinul nu a putut destabiliza Rep. Moldova

Iulia Modiga 24 iunie 2015 2

George Friedman, fondatorul și directorul executiv al companiei private de informații STRATFOR, e de părere că, până acum, încercările Kremlinului de destabiliza fosta sa regiune de influență sovietică au eșuat, iar Republica Moldova este un exemplu concludent în acest sens. 

Trupe NATO

„Până acum, încercările rusești de a destabiliza regiunea au eșuat. Sigur, președintele Putin a creat tensiuni în Moldova, dar Moldova rămâne independentă. Au existat întrebări despre ce ar putea face balticilor, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic. Ideea anexării Republicii Belarus este fantezistă. Mai întâi pentru că Belarus se află între Ucraina și baltici, iar asta i-ar pune pe ruși într-o poziție dificilă, la nord și la sud”, a afirmat Friedman pentru Radio Europa Liberă.

Șeful STRATFOR consideră că multe viziuni despre supremația militaro-informațională a Rusiei sunt simple mituri, nu s-au materializat. Care ar fi indexul de indicii al acestei mitologii de tip warlord? „Suntem de peste un an în criza ucraineană. Rușii au avut toate motivele să încerce să destabilizeze Moldova și țările baltice. Nu au făcut-o. Eu cred că asta este cel puțin în parte pentru că sunt foarte îngrijorați de eventual extindere a crizei și de faptul că ar obliga țările NATO să facă corp comun, cel puțin politic”.

George Friedman spune că teatrul de război din estul Ucrainei nu se va extinde în afara granițelor, nu se va internaționaliza, dar că va fi „un nivel substanțial de tensiune și confruntare ne-militară, informațională, propagandă, tensiuni economice și așa mai departe. Vor fi unele potențiale conflicte interne”.

În intervenția sa pentru Radio Europa Liberă, Friedman mai afirmă că, pe termen lung, Rusia este o țară foarte vulnerabilă. Argumentul economic va avea cel mai greu cuvânt de spus în această ecuație a vulnerabilității. De asemenea, și limitele serviciilor secrete și ale pregătirii militare își vor face simțite efectele de bumerang.

„Ea n-a reușit să-și creeze pe baza bogăției petroliere o economie viabilă. Ea depinde de petrol pentru constituirea bugetului de stat. Nu controlează prețul petrolului. China și Europa sunt amândouă în proces de slăbire economică și prin urmare nu mai pot cumpăra atâta petrol. Statele Unite au devenit un producător major de petrol, așa că prețul petrolului va coborî. Cum va reuși Rusia să supraviețuiască într-o lume în care veniturile din energie vor scădea dramatic? – aceasta este adevărata întrebare. Capacitățile rușilor sunt limitate. Am văzut limitele serviciilor lor de informații în Ucraina. N-au fost în stare să prezică evenimentele de la Kiev, căderea guvernului. Au crezut că va fi doar o revoltă în estul Ucrainei. Armata rusă are probleme. Am văzut armata rusă luptând în Donbass, și am văzut că nu luptă prea bine. Sigur, a supraviețuit, dar lupta împotriva forțelor ucrainene – o luptă limitată”, a mai comentat fondatorul STRATFOR.

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

  1. laur 24 iunie 2015 at 19:27 - Reply

    rusia vrea sa fie EGALA la SUA dar NU reusesc. Sunt slabi pe multe planuri.

  2. see post 14 iunie 2018 at 03:02 - Reply

    I just want to say I’m beginner to blogs and actually liked you’re website. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You absolutely come with good article content. Thanks for revealing your web page.

Leave A Response »