web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Marşul lui Ştefan cel Mare urcă în Trenul Unirii. Vezi în ce staţii va opri trenul până la Bucureşti

Liviu G. Stan 11 iulie 2015 6

 

Marşul lui Ştefan cel Mare a intrat în linie dreaptă. Cei o mie de tineri care au pornit pe jos din Chișinău spre București pentru a cere Unirea, au trecut în această dimineață podul feroviar de la Ungheni, unde, într-o reeditare a celebrelor „Poduri de Flori”, au fost întâmpinați de românii aflați pe malul drept al Prutului.

Podul2

Mai departe, participanții la marș vor pleca duminică, 12 iulie, din gara Iași, spre capitală, cu Trenul Unirii – INTERREGIO 1662, care va opri în Vaslui, Bârlad, Tecuci, Focșani, Râmnicu Sărat, Buzău, Mizil, Ploiești, București, se arată într-un comunicat de presă al Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”.

În acest context, românii sunt așteptați cu steaguri tricolore și cu flori, să întâmpine Marșul lui Ștefan cel Mare în următoarele stații: IAȘI – 06:00, VASLUI – 07:31, BÂRLAD – 08:05, TECUCI – 08:54, FOCȘANI – 09:54, RÂMNICU SĂRAT – 10:36, BUZĂU – 11:09, MIZIL – 11:44, PLOIEȘTI – 12:21.

Podul1

,,Trenul Unirii va porni duminică dimineață din gara Iași și nimic și nimeni nu îl va mai putea opri din drumul spre București. Acești tineri poartă în suflete flacăra dorinței de Unire și au nevoie de tot sprijinul românilor pentru a o duce aprinsă la Cotroceni! Veniți, români, să vă întâmpinați frații de pe celălalt mal al Prutului! Acum, mai mult ca oricând, au nevoie de voi!”, a declarat George Simion, președintele Acțiunii 2012.

Tinerii din Marșul lui Ștefan cel Mare au plecat din Chișinău spre București duminică, 5 iulie, imediat după Marea Adunare Națională și au mers pe jos, cu drapele tricolore, prin condiţii meteorologice extreme, pentru a ajunge astăzi la Prut, unde au refăcut celebrele ,,Poduri de Flori”.

Podul3

Duminică, la ora 14:00, tinerii din Marșul lui Ștefan cel Mare sunt aştepţai în Piața Universității, unde mii de bucureșteni alături de români din toate colțurile țării îi vor întâmpina pe tinerii sosiți din Basarabia. Apoi, vor merge împreună în marș spre Palatul Cotroceni, unde îi vor cere președintelui României, Klaus Iohannis, urgentarea procesului de Reunificare.

Emoţii au fost copleşitoare, astăzi, între miile participanţi care au refăcut „Podurile de Flori”. Românii de pe ambele maluri ale Prutului s-au îmbrăţişat după traversarea podului feroviar. Basarabenii au fost primiţi cu urale şi buchete de flori.

paine-si-sare-la-Prut

În mulţimi s-au scandat mesajele „România n-a avut graniţă la Prut!”, „Jos hotarul de la Prut!”, „România!”, „Unire!” şi s-a cântat „Şi-am venit să te salut, fratele meu de peste Prut”.

Procedurile birocratice, însă, au îngreunat traversarea podului. Mulţi participanţi s-au văzut nevoiţi să asiste de pe celălalt mal de râu la horele Unirii în care s-au prins românii de pe ambele maluri ale Prutului.

hora-Unirii-Ungheni

Aceştia nu au putut trece graniţa spre România, deoarece nu aveau paşaport biometric.

flori-la-Prut

O avanpremieră a acțiunii de la Ungheni a avut loc pe 6 iunie la podul de peste Prut de la Sculeni. La inițiativa Blocului Unității Naționale (BUN), un tricolor imens de 300 de metri a fost desfășurat de români din stânga și dreapta râului care acum este graniță nedreaptă.

Celebrele ,,Poduri de Flori” au marcat perioada renașterii naționale. Primul „Pod de flori” a fost organizat pe 6 mai 1990, când cetăţenii români trecut frontiera către Basarabia fără paşaport şi fără viză, prin opt puncte de trecere peste Prut. Peste un milion de oameni au participat la eveniment. Al doilea „Pod de flori” a avut loc pe 16 iunie 1991, când cetăţenii moldoveni au intrat în România fără acte. Organizatorii acestor evenimente uriașe aveau scopul Reunificării clar declarat, însă acțiunile lor nu și-au atins finalitatea firească.

Vineri, 10 iulie, tinerii din Marşul lui Ştefan cel Mare i-au adresat un mesaj emoţionant preşedintelui României, dar și membrilor Guvernului, parlamentarilor și liderilor de partide:

Domnule Președinte,

În aceste zile, mai mult ca oricând, ne adresăm în primul rând Dumneavoastră, dar în același timp, fiecărui membru al Guvernului, fiecărui parlamentar în parte, tuturor președinților partidelor politice, pentru a ne fi alături.

Suntem în toiul unei acțiuni grele, prin care am vrut să arătăm Țării cât de mult înseamnă pentru noi și că setea noastră de reîntregire nu a fost oprită nici de sutele de mii de deportări și crime din perioada sovietică, darămite acum, când avem dreptul la libera exprimare.

Am mers spre Țară 20-30 de kilometri pe zi. Am mers în caniculă, pe temperaturi de 40 de grade, acum, când vă scriem această scrisoare, tocmai continuăm marșul pe furtună. Nu ne va împiedica nimic să ajungem la București: sâmbătă la 10:00 trecem Prutul pe jos la podul feroviar de la Ungheni, iar duminică la ora 14:00, prietenii sau simpli bucureșteni care nu au uitat de noi ne așteaptă în Piața Universității.

Noi n-am vrut să fim așteptați. Când revii acasă des, mama nu te mai întâlnește cu masa întinsă, ci te ceartă de ce n-ai spălat cana după tine când ai plecat. Domnule Președinte, noi vrem să ne certați că n-am spălat cana, nu mai vrem să fim așteptați. Suntem tineri, suntem entuziaști, este adevărat. Dar suntem o mie care gândim la fel. Fiecare dintre noi are cel puțin părinții, frații, verișorii și vecinii care gândesc la fel. Domnule Președinte, noi suntem doar 3 milioane peste Prut.

Ce vrem să vă rugăm, Domnule Președinte, este să nu uitați nici Dumneavoastră de noi. Știm că sunteți un om foarte ocupat, care are griji foarte mari pe cap, dar duminică ajungem la București pentru a vă transmite Dumneavoastră, ca reprezentant al poporului român, dorința de Unire a românilor basarabeni, exprimată în Apelul Marii Adunări Naționale din 5 iulie de la Chișinău, și mesajele venite de la oamenii simpli din satele și orașele Republicii Moldova cu care ne-am întlnit în marșul nostru pedestru. Vă scriem Dumneavoastră.

Drumul nostru lung ne-a făcut fericiți, nu ne așteptați ca pe niște oaspeți, noi nu mai avem ce să oferim, decât pe noi înșine Maicii Românii. Știm că rigorile diplomatice nu vă permit mai multe, dar vă rugăm, domnule președinte, să ne primiți măcar cu o strângere de mână și un cuvânt bun, cum ați făcut-o când ne-am văzut la Chișinău.

 Copiii înstrăinați ai neamului românesc, care își caută drumul spre revenirea acasă.

Foto: Constantin Grigoriță

 

Comentarii de pe Facebook

comments

6 Comments »

 1. cosma mircea 11 iulie 2015 at 13:21 - Reply

  va asteapta sigur nepotii si stranepotii celor
  cazuti la targu-jiu ,turtucaia neajlov ,flaminda oitiz marasesti chisinau ghidighici tighina cernauti szolnok si budapesta din 2
  1916 pana in 1919 inluptele cu nemtii ungurii ruii haholiisi bulgarii.traiasca in veci Marea Unire.

 2. Santiago de Compostela 11 iulie 2015 at 13:48 - Reply

  Re-Unire pe Vecie !

 3. Nuța lui Christian Vasile 11 iulie 2015 at 16:15 - Reply

  Buna Ziua,
  Dragă Georgică,
  Privesc aceste imagini și mai că îmi dau lacrimile !
  Îți multumim pentru tot ceea ce faci !
  Să ne trăiești !
  În memoria sutelor de mii de români basarabeni
  omorâți, schingiuiți, asasinați, otrăviți, deportați,
  sărăciți de ocupația rusească și cea roșu-mafiotică !
  Credință și Izbândă !

 4. Luana 12 iulie 2015 at 04:53 - Reply

  PREVIZIUNI ASTROLOGICE CU PRIVIRE LA ISTORIA ROMÂNIEI
  -Re-Unirea Basarabiei-
  de Nechit Vinereanu
  /din amintirile fratelui lui – Mihai Vinereanu, dacolog, stabilit la New-York/
  9 iunie 2015
  http://ioncoja.ro/textele-altora/nechit-fratele-lui-mihai-vinereanu/

  În anii ‘90, după dispariția comunismului, când se discuta despre RE-Unirea Basarabiei cu România,
  el mi-a spus că nu există niciun factor astrologic care să indice că această RE-Unire
  va avea loc până în 2000, ci numai între 2014-2018.
  În această perioadă șansele alipirii Basarabiei (și probabil și a altor teritorii)
  la Romania sânt maxime (mai ales în 2016-2017).
  Deci el nu credea că RE-Unirea va putea avea loc în anii de după lovitura de stat din decembrie, 1989.
  Pe această temă cred că a publicat în anumite publicații (de astrologie și parapsihologie) din Țară.

  Pe de altă parte când vorbeam de pretențiile ungurilor asupra anumitor teritorii românești
  îmi spunea că în horoscopul Ungariei nu există niciun indiciu că va putea alipi teritorii noi
  în următorii 100 de ani. Tot el spunea că începând cu 2018 începe o perioadă de reală de prosperitate
  în România, după o foarte lungă perioadă de sărăcie începută pe vremea lui Ceaușescu.
  Îmi amintesc că despre acest lucru mi-a spus ceva chiar la sfârșitul anilor ‘70 ai secolului trecut
  fără să intre în detalii întrucât se temea să spună mai mult,
  asta fiind în perioada când se mai afla încă în Țară.

  Cu alte cuvinte, în perioada pe care o traversăm șansele RE-Unirii mult visate sânt maxime
  și poate fi făcută, dacă clasa politică nu va face tot posibilul (la cererea unor forțe străine)
  ca acest eveniment să nu aibă loc, dar sper că predispoziția astrologică să-și implinească menirea.

  În ceea ce privește propangada maghiară ea nu va avea niciun efect practic în următorii 100 de ani.

 5. Ellapet 11 iunie 2018 at 02:39 - Reply

  Kamagra Online Pharmacy Uk Best Generic Levitra cialis from canada Trazodone

 6. over here 14 iunie 2018 at 13:25 - Reply

  I simply want to mention I’m newbie to blogs and really loved this web page. Very likely I’m going to bookmark your blog . You certainly have terrific articles and reviews. Thanks a bunch for revealing your blog site.

Leave A Response »