web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Le Monde: Moldova își huiduie elitele. ,,Populația este mai disperată decât oricând”

Iulia Modiga 5 octombrie 2015 1

,,Moldova își huiduie elitele și se îndoiește de Europa”, titrează cotidianul francez Le Monde. Potrivit articolului rezumat pe RFI de Matei Vișniec, Isabelle Mandraud scrie în Le Monde despre manifestaţiile de la Chişinău, ,,jaful secolului” şi tensiunile care au reapărut pe tema Europei.

Foto: Constantin Grigoriță

Foto: Constantin Grigoriță

La capǎtul rǎbdǎrii, populaţia cere returnarea sumei care ar echivala cu 12,9% din Produsul Intern Brut, ,,ca şi cum ar fi vorba de o persoanǎ care a fugit„, notează Isabelle Mandraud. Jurnalista explică pentru publicul francez tot filmul evenimentelor: izbucnirea scandalului în luna mai, mobilizarea miilor de cetățeni care au organizat manifestaţii de protest, formarea unei „platforme numitǎ Demnitate şi Justiţie„, care şi-a instalat 300 de corturi chiar în faţa sediului guvernului, adicǎ exact acolo unde, mai citim în Le Monde, ,,mulţimea a obţinut în 1989 revenirea la alfabetul latin şi, doi, ani mai târziu, independenţa„.

,,Populară, mişcarea atrage cetǎţeni de toate orizonturile, care vin sǎ facǎ donaţii. Aici, indignaţii moldoveni proclamǎ deschis, recurgând la drapele, ataşamentul pentru orientarea pro-europeanǎ privilegiatǎ în această ţară de la ieşirea ei din orbita sovieticǎ, ceea ce nu-i împiedicǎ însă deloc sǎ huiduie coaliţia guvernamentalǎ formată din trei partide democrat-liberale„, se arată în Le Monde.

Isabelle Mandraud mai citeazǎ, în articolul sǎu, pentru a ilustra complexitatea crizei din Moldova, câteva persoane exasperate, un diplomat occidental și un responsabil al organizaţiei Tranparency Internaţional. Acesta din urmă, de exemplu, spune: ,,Populaţia este mai disperată decît oricând. Prădătorii nu au provocat doar o criză financiară, ei au declanşat în primul rând o criză de valori.”

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

 1. Rarița dela Fântâna Zânelor 5 octombrie 2015 at 15:19 - Reply

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ஜ۩ஜ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOVINA DE NORD========
  ——— ♥ȘI TOATĂ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥—RE-U N I R E!—♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ஜ۩ஜ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Leave A Response »