web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Cazul lui Filat în presa internațională

Iulia Modiga 16 octombrie 2015 1

 

Ridicarea imunității parlamentare și reținerea fostului premier de la Chișinău, Vlad Filat, a ajuns subiect de interes pentru presa internațională.

vlad-filat-retinut-presa-internationala

Mascații au intrat joi în Parlament pentru a-l încătușa și aresta pe fostul prim-ministru Vlad Filat, învinuit în schema furtului unui miliard de dolari”, notează Voice of America.

Scene televizate îl suprind pe Filat încătușat de ofițeri anticorupție, în timp ce protestatarii antiguvernare blochează ieșirile din Parlament pentru a-l împiedica pe Filat să părăsească clădirea. Un purtător de cuvânt din cadrul Centrului Național Anticorupție a declarat că Vlad Filat este învinuit oficial. Potrivit legislației din Republica Moldova, fostul premier a fost reținut pentru 72 de ore, după care instanța trebuie să pronunțe o decizie cu privire la statutul său”, scrie Reuters.

Associated Press informează că Parlamentul Republicii Moldova a ridicat imunitatea fostului premier, care ulterior a fost reținut și acuzat de implicare în fraudarea sistemului bancar. ,,79 din 101 deputați au votat pentru ridicarea imunității lui Vlad Filat, prim-ministru între 2009 și 2013, astfel încât acesta să fie anchetat cu privire la banii furați din trei bănci în preajma alegerilor din noiembrie 2014”, arată AP.

Radio Free Europe menționează și prejudiciile din cazul Filat. „Procurorul Corneliu Gurin a declarat că Filat a luat mită în valoare de 250 de milioane de dolari, de la un om de afaceri, obținând indirect controlul uneia dintre cele trei bănci din care a dispărut suma de 1,5 milioane de dolari, în preajma alegerilor din noiembrie 2014. Gurin le-a spus anchetatorilor că are dovezi concrete că Filat a comis fraudă în valoare de sute de milioane de euro la Banca de Economii”, notează RFERL.

Fostul prim-ministru și lider al Partidului Liberal Democrat este acuzat de corupție și retragerea frauduloasă de bani din sistemul bancar”, scrie Interfax.

Procurorii anticorupție au descins joi seară la sediul central al PLDM și la domiciliul lui fostului premier de la Chișinău, Vlad Filat, după ce acesta și-a pierdut imunitatea parlamentară. Perchezițiile se desfășoară în cadrul unui dosar penal deschis pe numele președintelui PLDM, care este este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Procurorul general Corneliu Gurin a solicitat joi ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PLDM Vlad Filat. Organul de urmărire penală îl acuză pe Filat de implicarea în fraudele bancare de la Banca de Economii a Moldovei. Vlad Filat este suspectat că ar fi girat din fotoliul de prim-ministru mai multe fraude la scară naţională, printre care – menţionează Procuratura – şi privatizarea dubioasă de la Air Moldova, prin majorare de capital.

Tot joi, unul dintre liderii altui partid de la guvernare, oligarhul Vladimir Plahotniuc, acuzat de Filat că ar fi regizat „sacrificarea” lui, s-a autosuspendat din funcția de prim-vicepreședinte al PDM și din calitatea de membru al acestei formațiuni politice.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. Rarița dela Fântâna Zânelor 17 octombrie 2015 at 17:50 - Reply

    Re-Unire !
    Re-Unirea cu România !
    Re-Unire !
    Asta ne e Salvarea !

Leave A Response »