web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

VOCEA STRĂZII/București și Chișinău: „Basarabia e solidară”. „Vrem guvern comun”

Iulia Modiga 5 noiembrie 2015 0

 

Ecourile tragediei de la Clubul Colectiv și a ieșirilor masive în stradă în mai multe orașe ale României s-au simțit și la Chișinău.

unirea-obiectiv-national

„Rugăciune pentru un singur guvern în spațiul românesc” este manifestul prin care societatea civilă din Republica Moldova a ales să ia atitudine față de tot ceea ce se întâmplă în viața politică a României și, respectiv, a Republicii Moldova, ca urmare a faptului că ambele state au rămas fără guverne.

Joi seară, reprezentanți ai societății civile din stânga Prutului au comemorat la monumentul lui Ștefan cel Mare victimele incendiului de la clubul Colectiv din București și au cerut instituirea unui guvern comun pentru cele două state românești. După slujba de comemorare, participanții la flash-mob s-au deplasat spre Ambasada României în Republica Moldova, scandând „Unire!”, „Unitate națională!”, „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!”.

Conjuctura actuală în care se află România şi Republica Moldova este una favorabilă îndeplinirii idealului tuturor românilor – Unirea. Atât guvernele de la Chişinău cât şi cel de la Bucureşti au căzut. Este cel mai oportun moment pentru crearea unui guvern comun al României şi Republicii Moldova, care să aibă pe agenda sa o prerogativă prioritară – Unirea celor două state româneşti. Acest fapt ar permite şi îndeplinirea revendicărilor pe care Mişcarea Civică Tinerii Moldovei le-a avut încă de la şedinţa comună a celor două guverne: un spaţiu economic unic, cu monedă unică gestionată de către Banca Naţională a României, politică externă şi de apărare comună, preluarea şi investigarea tuturor cazurilor de corupţie din republică de către DNA. E timpul să facem paşi concreţi pentru ReUnire. CEREM GUVERN COMUN” a declarat, în discursul său, preşedintele Mişcării Civice Tinerii Moldovei, Anatol Ursu.

De la Ambasada României, unioniștii au mers și la Reşedinţa de Stat a Președintelui, unde reprezentantul Blocului Unității Naționale, Constantin Codreanu, a dat citire unui manifest al societăţii civile, care va ajunge vineri dimineață pe masa de lucru a lui Nicolae Timofti.

Organizatorii ”rugăciunii” colective anunță că vor manifesta în fiecare seară, de la ora 19.00, până când atât conducerea de la București, cât și cea de la Chișinău vor da curs solicitărilor formulate în cadrul flash-mob-ului.

Foto: Cristi Dorombach

Foto: Cristi Dorombach

Foto: Cristi Dorombach

Foto: Cristi Dorombach

Foto: Cristi Dorombach

Foto: Cristi Dorombach

Tot joi seara, în Piața Universității din București a fost transmis mesajul de susținere a basarabenilor. Arborarea pe unul dintre zidurile Facultății de Geografie a unui banner cu mesajul „Basarabia e solidară” a stârnit ropote de aplauze a celor peste 10.000 de protestatari și scandările „Basarabia e România!”, „Chișinău și București – două inimi românești!, „Unire!” și „Uniți, uniți, uniți sub tricolor!”.

basarabia-e-solidara-piata-universitatii

 

În același timp, manifestanții din centrul Bucureștiului au afișat și mesaje despre viziunea pe care o au cu privire la viitorul României și al Republicii Moldova: „Pierdut două guverne, caut unul singur”, „Sângele apă nu se face”, București și Chișinău – un singur guvern, o singură soluție”.

Frații în veci vor fi frați și se vor susține și la bine, dar și la greu. Avem aceeași dorință: un singur guvern pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat pentru InfoPrut Ștefan Gabriel Lupu, participant la manifestația din Piața Universității.

bucuresti-chisinau-o singura-solutie

sangele-apa-nu-se-face

romania-si-basarabia-aceeasi-voce-aceleasi-trairi

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »