web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Candu şi Bruxelles-ul „mustrării” / Hahn: „Resetaţi Rep. Moldova”. Leancă: „Fiecare zi ne costă!”

Liviu G. Stan 17 noiembrie 2015 0

 

Zi dificilă pentru preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, la Bruxelles, unde reproşurile şi avertismentele oficilalilor europeni la adresa clasei politice de la Chişinău s-au ţinut lanţ.

alarm bell

După ce europarlamentarul Cristian Preda l-a acroşat pe Candu legat de monopolul financiar pe care oligarhul Vladimir Plahotniuc îl deţine asupra PDM, comisarul European pentru Extindere şi Politică de Vecinătatea, Johanne Hahn, a pus piciorul în prag, în cadrul unei întâlniri, şi i-a transmis spicherului de la Chişinău că viitorul Guvern va trebui să acclereze reformele, subliniind că Republica Moldova are nevoie urgentă de o resetare.

„Apreciez inițiativa dumneavoastră de a veni la Bruxelles pentru a discuta despre problemele țării. R. Moldova are nevoie de o resetare, care ar fi un semn clar că politicienii de la Chișinău au înțelepciunea și determinarea să facă un pas în spate și să lase tânăra generație în față. Este timpul să vă rupeți de trecut și să se formeze o nouă echipă de elite”, a declarat Johannes Hahn, informează presa de la Chişinău.

Hahn a mai precizat că nou Guvern va trebui să treacă rapid la etapa de “curățenie, fără limitări sau preferințe”.

Andrian Candu i-a promis comisarului european: “Republica Moldova nu dorește să fie o țară generatoare de insecuritate în regiune. Prin fapte concrete vom demonstra că țara noastră merită și este capabilă să-și recapete întâietatea în cadrul Parteneriatului Estic”.

“Moldova a reușit contraperformanța ca într-un an să rateze poziția bună pe care o avea și să ajungă într-un impas politic. Am și eu o întrebare  – cum răspundeți apelului lui Vladimir Voronin de a vă asocia, dumneavoastră (PDM – n.r.), Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor într-un nou Guvern? Și al doiea lucru – aș vrea să comentați asupra rolului oligarhilor în politică și în particular asupra rolului pe care-l joacă Plahotniuc, care este patronul partidului dumneavostră?”, au fost întrebările adresate de Cristian Preda preşedintelui Legislativului de la Chişinău.

Reacţia lui Candu? A evitat un răspuns în privinţa lui Vladimir Plahotniuc. Andrian Candu declarat că există suficiente forțe europene pentru a forma un guvern pro-european la Chișinău, dar nu exclude o colaborare cu PCRM în martie, la alegerea președintelui Republicii Moldova.

Pierderea credibilității caracterizează situația actuală din Republica Moldova, a subliniat în discursul său raportorul european pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius: ”Sperăm că după mai multe amânări și confuzie, Republica Moldova să revină și să reia munca pentru a încheia acțiunile la care s-a angajat odată cu semnarea Acordului de Asociere. Uniunea Europeană nu are nevoie de încă o criză în regiune, și nu vrem să o vedem îndreptându-se și mai mult în această direcție. Mă tem că de aici veți pleca cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Aș vrea să vă întreb ce ar trebui să fie făcut pentru a reduce influența oligarhilor în procesul politic. Și a doua întrebare: vedeți o posibilă șansă într-un viitor apropiat, de reînnoire a coaliției pro-europene, și de o lua de la început, pentru a duce Republica Moldova pe drumul european”.

Situația politică, socială și economică este una îngrijorătoare, iar clasa politică de la Chișinău a dat dovadă de iresponsabilitate, a atras atenţia și președintele delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, Andi Cristea. Europarlamentarul a subliniat că UE a creat premise și i-a oferit Chișinăului o fereastră de oportunitate, care, însă, în prezent pare închisă.

Andrian Candu întreprinde o vizită oficială la Bruxelles, în contextul împlinirii unui an de la ratificarea de către Parlamentul European a  Acordului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

În tot acest timp, la Chişinău, Iurie Leancă, liderul PPEM, sună “trâmbiţa”, invitând insistent PLDM la negocierile de formare a noii alianţe de guvernare.

“Fiecare zi de amânare a negocierilor ne costă. Vedem că a fost suspendat împrumutul oferit de România. UE a spus că nu va mai da bani Moldovei până nu se vor vedea acțiuni concrete. Așa că, totul este în mâinile noastre, dar trebuie să ne grăbim. Vom veni şi suntem gata să venim cu contribuţia noastră. Venim cu soluţii de sistem, suntem gata să uităm de frustrări. Cel mai rău ce s-a întâmplat cu cetăţenii- a dispărut speranţa. Trebuie să recăpătăm încrederea cetăţenilor şi a celor din afară. Apelul nostru este la raţiune, maturitate şi responsabilitate. Este cazul ca toate partidele politice care pot juca un rol acum în a contura o perspectivă de a scoate Republica Moldova din criza să dea dovadă de resposabilitate, să venim cu mesaj constructiv, cu o foaie albă în care să punem priorităţile. Toate partidele trebuie să dea dovada de atitudine responsabilă. Totul acum depinde de noi„, a declarat Iurie Leancă, citat de Deschide.md.

Declaraţia a venit la nici două ore distanţă după un mesaj similar transmit de liderul PL, Mihai Ghimpu.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »