web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Leancă, pentru Deutche Welle, despre interconectare: „În România, curentul costă cu 40% mai puțin”

Iulia Modiga 18 noiembrie 2015 0

 

În contextul vizitei efectuate la Berlin, liderul PPEM, Iurie Leancă, a vorbit într-un interviu acordat Deutsche Welle, despre gazoductul Iași-Ungheni și interconectarea energetică a celor două maluri de Prut.

Sursa foto: info-prim.md

Sursa foto: info-prim.md

Fostul premier a fost întrebat de ce proiectul gazoductului Iași-Ungheni, inaugurat în august 2014, nu a fost finalizat și cum va face față Republica Moldova iernii care se apropie. „Din păcate, în 2015 am pierdut mai multe oportunități, mai multe obiective nu au fost realizate, au fost suspendate. Încă din 2013 am inițiat cu România nu doar proiectul gazoductului, ci și cel de interconexiune pe energie electrică. La începutul anului în curs trebuia sa fie finalizate studiile de fezabilitate pentru ambele proiecte. Conform discuțiilor cu specialiștii de la Chișinău, București și Bruxelles, în anii 2013-2014, cu posibili finanțatori de la BERD si BEI, în toamna acestui an trebuia să înceapă deja lucrările fizice de construcție a ambelor interconexiuni. În România, curentul costă cu 40% mai puțin decât cel pe care-l cumpărăm din regiunea transnistreană. Nu numai că plătim mulți bani, ci mai și subvenționăm o entitate separatistă. Interconexiunea este parte a integrării europene a Republicii Moldova. Am pierdut un an”, a declarat Iurie Leancă.

Fostul șef al Executivului de la Chișinău a comentat și gestul președintelui României, Klaus Iohannis, de a transmite Parlamentului spre reexaminare legea cu privire la acordarea împrumului celor 150 de milioane de euro Republici Moldova. Leancă a precizat că era nevoie de un asemenea semnal pentru a determina autoritățile de la Chișinău să implementeze reforme, mai cu seamă în zona justiției. „De astăzi înainte nu mai poate miza nimeni la Chișinău pe susținere financiară, politică doar în contextul regional geopolitic. Numai dacă ne facem temele, vom fi ajutați, inclusiv financiar. Aceste elemente de constrângere ne vor ajuta să ne mișcăm diferit acum decât înainte, inclusiv pe reforma justiției. Eu sunt convins că Republica Moldova poate reveni la normalitate. Nu mai putem continua cu acele declarații frumoase, în baza cărora am fost deseori susținuți de parteneri. Acum e nevoie să ne apucăm de treabă”, a spus Leancă.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »