web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Articolul 85 din Constituţia Rep. Moldova ar putea aduce socialiştii la putere

Liviu G. Stan 24 noiembrie 2015 0

 

Lipsa unei coaliţii de guvernare la Chişinău este o mană cerească pentru pionii principali ai Kremlinului din Republica Moldova (PSRM şi Partidul Nostru), mai ales după răspunsul de astăzi al Curţii Constituţionale. 

Sursă foto: jurnal.md

Sursă foto: jurnal.md

Dacă până la sfârşitul lunii ianuarie nu va fi ales un nou premier în Republica Moldova, Parlamentul va fi dizolvat şi vor fi declanşate alegeri anticipate, a stabilit astăzi Curtea Constituţională de la Chişinău. La mijloc este articolul 85 din Constituția Republicii Moldova, care are două prevederi care se bat „cap în cap”. Mai precis, Parlamentul poate fi dizolvat de către președinte în cazul imposibilităţii formării unui Guvern sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni. Dar în acelaşi articol se menționează că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui Republicii Moldova. Pe scurt, un articol cu „două tăişuri”.

Însă răspunsul autorităţilor constituţionale pică, strategic, ca un as în mâna lui Igor Dodon, liderul PSRM, şi a lui Renato Usatîi, preşedintele Partidului Nostru, care sunt convinşi că alegerile anticipate îi vor propulsa la manetele guvernării.

„Am lucrat mult ca aceste evenimente salvatoare pentru țară – să se producă mai curând. Exista o contradicție la nivel legislativ, de interpretare a Constituției. Pe de o parte, Parlamentul nu putea fi dizolvat în perioada ultimelor șase luni ale mandatului de președinte al Republicii Moldova. Pe de altă parte, Parlamentul trebuie dizolvat, dacă timp de trei luni nu este ales un premier. La solicitarea noastră către Curtea Constituțională, această dilemă a primit un răspuns: a doua condiție este prioritară”, a scris Igor Dodon astăzi pe pagina sa de Facebook.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »