web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Prahoveni şi basarabeni, reuniţi la Ploieşti de Ziua Naţională a României

Iulia Modiga 3 decembrie 2015 0

 

Prima zi din decembrie a fost, şi la Ploieşti, o zi superbă, care a scos peste 10.000 de oameni în stradă, pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, principala atracţie fiind parada militară desfăşurată, ca de fiecare dată, în Piaţa Mihai Viteazul, unde străjuieşte, falnic, statuia ecvestră a marelui voievod, primul unificator de ţară.

prahova-iubeste-basarabia

Manifestarea de aici a debutat cu o slujbă religioasă, după care au vorbit, despre importanţa evenimentului: Rodica Paraschiv – prefectul judeţului, Toader Bogdan – vicepreşedintele CJ Prahova, Sergiu Artene – din partea delegaţiei basarabene ş.a.

În cuvântul său, Rodica Paraschiv, a adresat un cald salut delegaţiei de 25 de reprezentanţi ai autorităţilor publice din 4 raioane basarabene, care au venit alături de noi la marea sărbătoare a românilor, demonstrând că nu numai Prahova iubeşte Basararabia, ci şi Basarabia iubeşte Prahova şi România. Apoi, domnia sa a citit mesajul primului ministru Dacian Cioloş adresat naţiunii române, din care am spicuit: “Acum, după 97 de ani, a fi împreună rămâne un țel pentru românii din întreaga lume: pentru cei de acasă, pentru cei din imediata apropiere a țării sau pentru toți cei risipiți în lumea largă. 1 Decembrie este ziua în care ne simțim cu toții că suntem români și că, a fi împreună, indiferent unde suntem, poate fi acel sentiment care să ne facă să vrem mai mult de la locul pe care îl numim acasă. Și aici, acasă, vrem o țară cu care să ne mândrim nu doar pentru istoria ei, ci și pentru prezentul ei, o țară unde decența și speranța sunt împreună, respectul fiecăruia, meritele îi sunt recunoscute, unde guvernarea se dedică țării, iar rezultatele se văd. Aceasta este țara în care eu vreau să fiu prim-ministru  și atâta timp cât voi ocupa această poziție, mă voi strădui să stabilesc această direcție în care să ne îndreptăm. La mulți ani România, la mulți ani români, oriunde vă aflați!”

Basarabia-te-asteptam-acasa

La rândul său, Sergiu Artene, preşedintele raionului Călăraşi, Republica Moldova, a spus: “ Bună ziua, fraţi români! Simt o mare satisfacţie că mă aflu aici, la marea sărbătoare naţională a românilor de pretutindeni. În numele cetăţenilor din raionul pe care-l conduc şi în numele delegaţiei noastre exprim omagiul nostru pentru toti cei care au înfăptuit unirea, începând cu marele voievod Mihai Viteazul, continuând cu Cuza şi cu cei care au desăvârşit actul Marii Uniri din 1918. Sunt mândru că sunt român şi extrem de bucuros că particip la această mare sărbătoare a neamului nostru. La mulţi ani, dragi români, La mulţi ani, România!”

În continuare, a urmat solemnitatea depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia domnitorului Mihai Viteazul de către administraţiile judeţeană şi municipală, delegaţia R.Moldova, partide politice, Garnizoana şi Politia Ploieşti,  SRI, instituţii publice şi scolare, instituţii de cultură şi artă, asociaţii de revoluţionari ş.a.m.d.

În acordurile fanfarei CJ Prahova, Parada militară a încheiat manifestarea din Piaţa Mihai Viteazul.

Un gând bun adresat ploieştenilor am cules şi de la Victor Stana, primarul satului Gura Galbenei, raionul Cimişlia, Republica Moldova: “ Sunt cuprins de o mândrie fără margini şi de o bucurie aleasă de faptul că am avut prilejul să asist la o asemenea manifestare naţională, cum nu am văzut în niciun  alt oraş – nici măcar la Alba Iulia. Felicitări ploieştenilor, prahovenilor! Privindu-i am sentimentul că până în 2018, vom putea reuni Ţara. Doamne, ajută!”

O bună parte dintre ploieşteni au ţinut să servească tradiţionala fasole cu cârnaţi, oferită de municipalitate.

În jurul orelor 15, la Ploieşti a sosit un convoi auto, având arborate steaguri tricolore si lozinci unioniste, convoi condus de George Simion, liderul Acţiunii 2012. Cei 23 de tineri din tot atâtea raioane basarabene, alături de alţi tineri patrioţi români unionişti au cântat şi au dansat, pe ritmurile fanfare. Cu toţii au solicitat reUnirea Ţării până în anul 2018.

Tot aici, pe platoul din faţa Palatului Culturii, tinerii basarabeni au preluat o importantă donaţie de carte românească, oferită de fam. Dr. Drăgan Mircea şi Smeada, în memoria înaintaşilor patrioţi ai familiei Drăgan.

În sala “Europa” din Palatul administrativ a avut un extraordinar spectacol tradiţional românesc , oferit de artişti amatori din Prahova şi Republica Moldova.

Spre orele serii, convoiul auto unionist, s-a îndreptat cu torţe spre Bucureşti, cu un scurt popas la Gorgota, pentru a-l saluta pe Al.I.Cuza,  Aşa, ca de la unionişti la Unionist!

Autor: Ioan Popescu

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »