web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Gheorghe Brega, despre misiunea de evaluare a UE: „Am mare încredere în misiunile de evaluare chiar dacă acestea sunt, deseori, radiografii sumbre”

Liviu G. Stan 3 decembrie 2015 0

 

Primul-ministru interimar de la Chişinău, Gheorghe Brega, a participat astăzi la conferința de presă dedicată misiunilor de evaluare din partea Uniunii Europene a instituțiilor statului de drept din Republica Moldova.

justitie

Alături de Gheorghe Brega a luat parte şi șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

„Am făcut un pas absolut necesar care ne va permite să vedem la ce nivel suntem atunci când vorbim despre procesul de reformare a sectorului justiției sau cel al luptei cu corupția”, a menţionat premierul interimar.

Gheorghe Brega a garantat suportul necesar din partea Guvernul Republicii Moldova, în măsura competențelor ce îi revin, ca misiunea de experți să-și desfășoare activitatea fără impedimente.

Şeful Executivului de la Chişinău a mai spus că asistența acordată de UE Republicii Moldovei reprezintă un instrument real, viabil și util pentru autorități în calibrarea normelor de drept și actualizarea mecanismelor instituționale de investigare a marii corupții, precum și a corupției generalizate din cadrul aparatului de stat și instituțiilor publice.

„Am mare încredere în misiunile de evaluare, chiar dacă acestea sunt de cele mai multe ori radiografii sumbre a ceea ce există și a ceea ce avem de făcut în lungul nostru drum european”, a conchis Gheorghe Brega.

Evaluarea va permite identificarea punctelor forte și a celor slabe ale sistemului și va sprijini eforturile naționale de consolidare a principiilor statului de drept, restabilirea încrederii populației în instituțiile de drept și a revenirii la calea europeană a creșterii economice și a prosperității.

La finele exercițiului misiunii, instituțiile evaluate vor avea parte de sfaturi și recomandări profesioniste și obiective în ceea ce privește implementarea reformei în sectorul justiției, sistemului anti-spălare de bani și sistemului anti-corupție.

Misiunea de evaluare din partea Uniunii Europene, compusă din 15 experţi din organizaţii similare din ţările UE, va monitoriza Centrul Național Anticorupție, Comisia Națională pentru Integritate, Curtea Constituțională, Procuratura Generală, Institutul Național de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Curea Supremă de Justiție, Ombudsmanul și Ministerul de Justiție.

Unul dintre experții misiunii care vizitează instituțiile din Republica Moldova va fi Laura Codruța Kovesi, Procuror General în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România.

Kovesi va efectua, în calitate de expert TAIEX, o misiune de evaluarea a Centrului Național Anticorupție și a Comisiei Naționale de Integritate.

Exercițiul de evaluare este organizat în cadrul instrumentului Uniunii Europene TAIEX, în cooperare cu autoritățile din Republica Moldova.

Sfârşitul lunii martie 2016, aceasta este data la care se preconizează evaluarea instituţiilor de drept din Republica Moldova.

Recomandările-cheie vor fi discutate în cadrul unor mese rotunde publice.

 

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »