Consiliul Ministerial al OSCE a adoptat o declaraţie cu privire la negocierile de reglementare a conflictului transnistrean în formatul 5+2, în care este reiterată necesitatea unei soluţionări paşnice a conflictului transnistrean care ar avea la bază integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova şi un statut special al Transnistriei.
Textul adoptat de țările membre a fost pregătit de către reprezentanții Serbiei, care deţine în acest an președinția în exercițiu a OSCE, precum şi ai Rusiei, Ucrainei, Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene și Republicii Moldova.
În Declarație se subliniază necesitatea de a avansa activitatea Conferinței permanente pe problemele politice în cadrul negocierile pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2. În context, se solicită ca părțile să se angajeze în proces fără întrerupere și cu Reprezentanți politici cu puteri depline, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău.
De asemenea, Declarația îndeamnă părțile ca în procesul de negocieri să intensifice eforturile privind promovarea măsurilor de consolidare a încrederii și securități, iar mediatorii și observatorii să dubleze eforturile pentru a obține progres în identificarea unei soluții plenare a conflictului transnistrean.
Statele participante ale OSCE au reconfirmat importanța consolidării încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi au salutat exemplele pozitive de pe parcursul anului curent, precum întâlnirile la nivel de lideri.