web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Economic Outlook: „Nu am remarcat nicio realizare economică în acest an în Rep. Moldova”

Iulia Modiga 21 decembrie 2015 0

 

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” a întocmit un TOP 5 al realizărilor şi eşecurilor din acest an economic în Republica Moldova. 

Sursă imagine: zf.ro

Analiza apare în ultimul număr al publicaţiei Economic Outlook.

„Am încercat să facem un TOP 5 al realizărilor și eșecurilor economiei Republicii Moldova pentru 2015. Acest exercițiu a fost o provocare pentru noi deoarece nu am identificat vreo realizare. În schimb, la eșecuri avem o listă întreagă, inclusiv devalizarea celor trei bănci, furtul din sistemul bancar, criza din sistemul financiar bancar, implementarea defectuoasă a Acordului de Asociere cu UE, sistarea finanțării externe a țării, intrarea mai multor sectoare economice în recesiune”, a precizat Viorel Chivriga, șeful Departamentului Economic al IDIS „Viitorul”, potrivit MOLDPRESS.

Conform autorilor, criza economică a prins teren în mai multe sectoare ale economiei. În trimestrul trei al anului curent, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o reducere în termeni reali – cu 3,7 % față de perioada similară a anului precedent, iar scăderea masei monetare a continuat întreg anul 2015 sub presiunea politicii Băncii Naţionale a Moldovei și a crizei economice pronunțate.

Astfel, toate componentele masei monetare au înregistrat reduceri.

Un alt capitol economic marcat de eşecuri a fost cel agricol: campania agricolă de toamnă, defectuoasă, carențele și fraudele din sistemul de subvenţionare în agricultură, accesul anevoios pe pieţele de desfacere pentru produsele agricole, nevalorificarea majorităţii contingentelor tarifare în comerțul cu UE, obţinute în baza DCFTA, restanţele în implementarea documentelor de politici agricole, promovarea insuficientă a companiilor agricole moldoveneşti pe pieţele externe.

Industria şi-a redus din turaţii în a doua parte a anului, mai susţin specialiştii IDIS. Mai exact, după o creştere de 5,9 la sută în prima jumătate a anului, în iulie – octombrie ritmul sporului a încetinit până la cca 0,3 la sută.

În anul curent, comerțul internațional al Republicii Moldova efectiv s-a prăbușit. În ianuarie-octombrie 2015, volumul comerțului internațional al Republicii Moldova a înregistrat 4935.9 milioane USD, ceea ce reprezintă 78,38 la sută din valoarea atinsă în anul 2014.

2016 urmează să fie anul restabilirii încrederii, atît a populației, cît și a partenerilor externi, iar Republica Moldova ar trebui să demonstreze că este un stat reformator, conchid autorii publicației.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »