web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Ambasadorul UE la Chişinău: “Sturza este o persoană capabilă, dar nu trebuie să ne concentrăm pe personalităţi”

Liviu G. Stan 22 decembrie 2015 0

 

Pirkka Tapiola, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, susţine că Ion Sturza, candidatul propus pentru şefia Executivului, este o “persoană capabilă”, însă este important să existe un consens intern pe subiectul numirii premierului şi “să nu ne concentrăm pe personalităţi”.

 

jurnal.md

jurnal.md

Îl cunosc bine pe dl Sturza. Este o persoană foarte capabilă. În acelaşi timp, cred că este important acum să se lucreze pentru consens intern şi să nu ne concentrăm pe personalităţi, ci pe reforme-cheie, care trebuie realizate în ţară”, a declarat astăzi oficialul european.

De asemenea, Tapiola a abordat şi subiectul enormelor presiuni oligarhice pe care le-a invocate preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care declarat că familia sa este ţinta directă a jocurilor politice subterane de la Chişinău. Timofti a făcut în special referire la PDM, care l-ar fi tatonat pentru a determina o numire a oligarhului Vladimir Plahotniuc în funcţia de prim-ministru.

În acest sens, Pirkka Tapiola a declarat: ”Nu voi comenta după întâlniri ce îmi spune sau nu preşedintele, dar aţi văzut din comunicatul de presă emis de preşedinţie că se simte sub presiune. Noi am spus că dacă există presiuni asupra instituţiei şefului statului într-o democraţie, acest lucru este inacceptabil. Noi am ascultat versiunea domniei sale şi, desigur, atât eu, cât şi colegii mei din UE, am spus clar că trebuie să existe respect pentru demnitatea instituţiei prezidenţiale”.

Președintele Nicolae Timofti a anunțat luni că l-a desemnat pe Ion Sturza drept candidat pentru ocuparea fotoliului de premier. Ion Sturza este un politician şi om de afaceri de la Chișinău, care a îndeplinit funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova (februarie – decembrie 1999).

Imediat după anunțul președintelui Timofti, liderul PDM Marian Lupu și-a exprimat opinia în legătură cu desemnarea candidatului Ion Sturza pentru fotoliul de premier. Acesta a declarat că nu va susține candidatura, dar s-a arătat optimist că până la finalul lunii ianuarie va fi votat un guvern pro-european.

Şi socialiştii conduşi de Igor Dodon s-au declarat împotriva unui Cabinet Sturza.

În schimb, PLDM va susține candidatura lui Ion Sturza la funcția de premier. Decizia a fost anunțată de fostul șef al Executivului, Valeriu Streleț, după întrevederea cu Sturza.

Sturza s-a arătat încrezător că va avea susținerea necesară pentru învestirea Guvernului, inclusiv din partea Partidului Democrat din Moldova.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere vot de încredere Parlamentului în termen de cel mult 15 zile de la desemnare.

Pentru învestirea noului Guvern sunt necesare voturile a cel puţin 51 de deputaţi. Dacă Parlamentul acordă votul de încredere, şeful statului, Nicolae Timofti, numeşte noul Executiv. Ulterior, în cel mult trei zile, membrii guvernului vor depune jurământul de credinţă în faţa preşedintelui.

În cazul în care premierul desemnat şi echipa de miniștri propuși nu obţin votul majorităţii deputaților, atunci, conform legislaţiei, şeful statului mai are o singură posibilitate de a desemna un alt candidat.

Potrivit Curții Constituționale, noul guvern trebuie învestit cel târziu până în data de 29 ianuarie 2016.

 

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »