web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Statul român ar putea înființa centre culturale în comunităţile istorice

Iulia Modiga 23 decembrie 2015 0

 

Posibilitatea înfiinţării unor centre culturale în comunităţile istorice, prin care statul român să promoveze păstrarea limbii române şi a identităţii naţionale, în cadrul unor programe culturale în domeniile mass-media, spiritualitate şi educație, a fost discutată în cadrul unei vizite efectuate de ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române.

romanii-de-pe-valea-timocului

În cadrul vizitei, ministrul delegat s-a întâlnit cu acad. Marius Sala, conducătorul Institutului, prof. univ. dr. Nicolae Saramandu, directorul Departamentului de Dialectologie şi Onomastică, prof. univ. dr. Manuela Nevaci, membru al Consiliului ştiinţific, precum și cu alţi membri ai Institutului.

Ministrul delegat a subliniat rolul Academiei Române şi al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti” în promovarea valorilor româneşti, a conştiinţei naţionale şi a identităţii româneşti ale românilor din ţările balcanice şi din Republica Moldova, se arată într-un comunicat al DPRRP.

De asemenea,  Stoenescu a accentuat importanţa continuării proiectelor de cercetare cu privire la românii de pretutindeni, proiecte fundamentale ale Academiei Române, prin care să fie pusă în evidenţă unitatea limbii române la nord şi la sud de Dunăre.

În același context, ministrul delegat a subliniat necesitatea ca mediul academic să aibă o poziţie fermă în legătură cu apartenenţa la limba română a dialectelor româneşti sud-dunărene: aromân, meglenoromân, istroromân.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »