web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Senator de la Bucureşti, la Odesa: Cel care a inventat „limba moldovenească” este Iosif Visarionovici Stalin

Liviu G. Stan 19 ianuarie 2016 1

 

Senatorul de la Bucureşti Viorel Badea a avut recent o întâlnire la Odesa prim-viceguvernatorul Volodimir Jmak, în cadrul căreia, printre alte subiecte, a abordat şi tema diversiunii stataliste a aşa-zisei „limbi moldoveneşti”. 

Limba_romana

Potrivit publicaţiei Puterea de Constanța, Viorel Badea a spus că a apărat drepturile românilor din sudul Basarabiei în fața prim-viceguvernatorului.

Temele principale de discuţie au vizat proiecte economice și educaționale comune la nivel transfrontalier, situația celor peste 200.000 de membri ai comunității românești din regiune, precum și protejarea şi promovarea limbii române în regiunea Odesa în detrimentul așa-zisei „limbi moldovenești”.

„I-am adresat domnului prim-viceguvernator o invitație în România. Ceea ce mă interesează pe mine și am spus într-un mod foarte ferm este ca în cadrul comunității românești din această zonă să se facă mult mai mult pentru studiul limbii române, să se facă o diferențiere foarte clară în privința «limbii moldovene», care, din punctul nostru de vedere, e un fals sovietic și chiar așa i-am spus la întâlnire și că cel care a inventat «limba moldovenească» este Iosif Visarionovici Stalin și noi nu putem fi de acord cu menținerea acestei dihotomii false! I-am spus că este un foarte mare interes în România pentru colaborarea transfrontalieră în regiunea Odessa. Eu o să-l pun în contact (pe Volodimir Jmak – n.r.) cu parlamentarii din județele de frontieră, Tulcea, Galați, Constanța, în așa fel încât să poată să demareze un parteneriat la nivel economic și de infrastructură. În momentul acesta, e complicat să fie legată regiunea Odessa de România, pentru că trebuie să existe o șosea cam de 300 km, care în momentul acesta este impracticabilă. (…) Noi trebuie să fim cât mai prezenți în zona aceasta, să profităm de oportunitatea care s-a deschis în relația noastră cu Ucraina. Știm bine că comunitățile de români din sudul Basarabiei nu au fost vizitate de mulți oficiali și am încercat să dau un semnal de redeschidere acestei zone. (…) Nu, nu nu, nu mi-a dat prim-viceguvernatorul nici o garanție, nici nu așteptam de la prima întâlnire. Ceea ce mă interesează pe mine este să deschidem o fereastră de oportunitate în comunicarea cu ei!”, a spus senatorul Viorel Badea, pentru Puterea de Constanța.

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. blog here 14 iunie 2018 at 07:21 - Reply

    I simply want to mention I am newbie to blogging and site-building and absolutely enjoyed this web page. Probably I’m planning to bookmark your blog . You surely come with awesome article content. Bless you for sharing your blog.

Leave A Response »