web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Grigore Vieru ar fi împlinit 81 de ani astăzi

Liviu G. Stan 14 februarie 2016 0

 

Poetul Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi, 14 februarie, vârsta de 81 de ani.

Foto: InfoPrut

Foto: InfoPrut

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, județul Hotin, România Mare.

În 1973, Grigore Vieru trece Prutul în cadrul unei delegații de scriitori sovietici. Vizitează, la rugămintea sa, mănăstirile Putna, Voroneț, Sucevița, Dragomirna, Văratec. Se întoarce la Chișinău cu un sac de cărți. Mai târziu poetul spune „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”.

La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru se găsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. Participă activ la dezbaterilesesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care se voteazălimba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină.

În 2009 poetul s-a murit în urma unui accident de circulație. În Republica Moldova a fost declarată zi de doliu național, iar la funeraliile sale au asistat câteva zeci de mii de oameni. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

Câteva școli din Republica Moldova, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași poartă numele lui Grigore Vieru.

Pe 11 februarie 2010, cu trei zile înainte de ziua sa de naștere, a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor.

 

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »