web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

România va sprijini Rep. Moldova, prin MDRAP, în dezvoltarea teritorială, urbanism, locuire și construcții

Iulia Modiga 19 februarie 2016 1

 

Ministerele Dezvoltării din România şi Republica Moldova vor colabora, prin schimburi de experţi şi de expertiză, pentru dezvoltarea regională și a sectorului construcțiilor, iar un număr de localităţi din Republica Moldova ar putea beneficia de un grant din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România (MDRAP), printr-un proiect-pilot de dezvoltare a infrastructurii rurale. Acestea au fost două dintre concluziile desprinse cu prilejul întrevederii viceprim-ministrului României Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, cu omologul său din Republica Moldova, care a avut loc vineri, la București.

Sursa imagine: rnews.ro

Sursa imagine: rnews.ro

Am avut deosebita plăcere ca ministrul dezvoltării regionale din Republica Moldova, domnul Vasile Bîtca, să răspundă la invitația mea de a ne întâlni. Îi mulțumesc foarte mult pentru oportunitatea de a seta foarte pragmatic un plan de colaborare între ministerele noastre. Cele două ministere ale dezvoltării din România și Republica Moldova cred că sunt cei mai buni actori guvernamentali pentru a seta o colaborare între cele două țări”, a afirmat viceprim-ministrul Vasile Dîncu, în declarația comună de presă de la finalul întâlnirii.

M-am bucurat că domnul ministru Vasile Bîtca a venit alături de o echipă de specialiști, de experți. Am venit, am discutat mai multe teme ale agendei noastre comune și în funcție de această agenda în următoarele luni vom avea schimburi de experți și de expertiză aici și la Chișinău”, a subliniat ministrul dezvoltării regionale.

Colaborarea va include schimburi de experți și de cunoștințe în domeniile gestionate de cele două ministere: eurocoduri (standarde în produse și lucrări de construcții), urbanism – în special elaborarea codului de urbanism, dezvoltare regională și locuire. Cele două state își propun, de asemenea, stimularea înfrățirii între localități din România și Republica Moldova.

Am discutat și un proiect pilot prin care vrem să dezvoltăm, pentru început, 20 de localități din Republica Moldova. Vom sprijini partea de dezvoltare a infrastructurii rurale în aceste localități, urmărind în special planificarea, modul de absorbție a fondurilor și impactul acestora. Am stabilit astăzi, de asemenea, schimburi de experți în zona construcțiilor, urbanismului – a Codului Urbanismului, la care lucrăm și noi și de care și Republica Moldova are nevoie. Am discutat despre modalități de a înfrățire între localități din România și Republica Moldova, care să includă și modificări legislative, de care este nevoie pentru proiecte comune. Experții noștri se vor reuni în săptămânile care vin pentru a discuta probleme legate de dezvoltare teritorială și locuire”, a precizat vicepremierul Vasile Dîncu.

La rândul său, ministrul Vasile Bîtca a subliniat nevoia transferului de cunoștințe între România și Republica Moldova, inclusiv în ce privește activitatea agențiilor de dezvoltare regională din Republica Moldova: “Am discutat despre agențiile de dezvoltare regională – despre posibilitatea ca experiența colegilor din România să fie preluată în Republica Moldova. În Republica Moldova avem și noi, prin Legea 438 din 2008, trei agenții de dezvoltare regională și am dori ca aceste agenții să poată colabora.

La invitaţia omologului său de la Chișinău, vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice din România, va efectua o vizită în Republica Moldova în luna aprilie a acestui an: „Credem că peste o lună, când vom ajunge în Republica Moldova, să fie semnate deja toate memorandumurile pe care le-am stabilit, să avem deja toate proiectele făcute şi să putem lansa primele proiecte de colaborare în ceea priveşte dezvoltarea între cele două ţări„, a mai afirmat Dîncu.

În anul 2010, Guvernul României si Guvernul Republicii Moldova au încheiat un Acord privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova. Autoritatea națională din România de coordonare a Acordului este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România. Acordul prevede cooperarea în domeniile infrastructură de transport, unități de învățământ, asistență umanitară acordată în cazul unor situații de urgență și în sectorul energetic.

Pe 16 februarie 2016, Guvernul României a aprobat acordarea unui ajutor umanitar în valoare de 16,690 milioane de lei, constând în produse alimentare și păcură, Republicii Moldova, răspunzând astfel solicitării autorităților de la Chișinău.

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. next 14 iunie 2018 at 12:02 - Reply

    I simply want to tell you that I am all new to weblog and seriously loved this website. Most likely I’m going to bookmark your blog . You amazingly have excellent well written articles. Kudos for sharing with us your blog.

Leave A Response »