Moţiunea simplă a comuniştilor şi socialiştilor de la Chişinău îndreptată împotriva ministrului Apărării, Anatol Şalaru, a căzut ieri în Parlamentul Republicii Moldova, acumulând doar voturile deputaţilor PSRM şi PCRM.
Anatol Şalaru a publicat astăzi pe contul său de Facebook discursul integral ţinut în Legislativ:
Stimate domnule presedinte al Parlamentului,
Excelentele voastre domnilor ambasadori,
Doamnelor și domnilor deputați,Încep prin a le mulțumi inițiatorilor moțiunii simple pentru faptul că mi-au acordat șansa de a veni în fața dumneavoastră pentru a-mi susține și argumenta punctul de vedere asupra activității mele în cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova.
Securitatea și apărarea unui stat democratic sunt garantate de instituții puternice, stabile și consecvente în îndeplinirea principalelor atribuții legale. De la momentul preluării mandatului de ministru al apărării (30 iulie 2015), țara noastră s-a confruntat cu o criză politică profundă care a pus instituția pe care o conduc, în incapacitatea de a funcționa eficient în plan intern și de a-și lua angajamente viabile față de partenerii externi cu care dialogăm.
Provocările prin care Republica Moldova a trecut în această perioadă demonstrează încă o dată fragilitatea democrației noastre.
Măsurile implementate în scurta perioadă a mandatului meu sunt în concordanță cu programul de guvernare și nu depășesc în niciun fel atribuțiile legale ale ministerului. Pe această cale aș dori să reamintesc faptul că pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate și apărare, este nevoie de conlucrarea tuturor instituțiilor cu rol definitoriu în acest domeniu. Pe de altă parte, invocarea votului de încredere al investirii guvernului de către inițiatorii acestei moțiuni este o contradicție în termeni deoarece niciunul dintre aceștia nu s-a numărat printre cei care au ridicat mâna la votul din 20 ianuarie 2016.
Moțiunea simplă inițiată de deputații comuniști și socialiști reprezintă un instrument democratic din sfera activităților de control ale legislativului. Formularea acesteia intră sub incidența raporturilor Parlamentului cu Guvernul, astfel că procedural, cei în cauză au acționat conform legii. Pe de altă parte, în condițiile în care un grup de parlamentari solicită demisia unui ministru la o lună de la debutul mandatului, precum și prin motivarea și solicitările avansate, aceștia nu fac decât să confirme că o mare parte din culpa pentru actuala criză le aparține în mod direct. Nu de conflicte, instabilitate și neînțelegeri între politicieni are nevoie Republica Moldova, ci de reforme și dezvoltare.
Ce îmi doresc pentru Republica Moldova, în calitate de ministru, este o armată profesionistă, o forță de apărare modernă, capabilă să răspundă provocărilor la care suntem supuși; este încrederea pe care partenerii noștri o au în Republica Moldova și capacitatea Chișinăului de a deveni un actor relevant în politica regională. Vreau sa precizez ca aceasta motiune nu este indreptata atat impotriva mea ca ministru cat impotriva partenerilor nostri externi, a tarilor UE care sunt si membre NATO si care astazi ajuta din plin Republica Moldova. NATO nu reprezinta doar forta militara, Alianta Nord-Atlantica este o alianta a valorilor democratice, a prosperitatii dobandite prin conlucrare si respect fata de lege. Ma simt dator sa va reamintesc faptul ca dezvoltarea Uniunii Europene s-a realizat intr-un teritoriu postbelic securizat de existenta NATO.
Referitor la acuzațiile care mi se aduc, doresc să abordez cele două subiecte distinct:
Declarațiile cu privire la consolidarea relațiilor R. Moldova cu NATO – sunt în concordanță cu obiectivele actualei guvernări și anume continuarea cooperării cu Alianța Nord-Atlantică – adaug aici faptul că în vederea asigurării acestor obiective este nevoie de angajamente solide față de partenerii atlantici care investesc resurse în programele de pregătire în care sunt angrenați ofițerii armatei Republicii Moldova. Din acest motiv, obiectivul principal al mandatului meu este de a intarii securitatea Republicii Moldova si de a contribui la securitatea regionala supusa astazi asaltului fortelor revansarde rusesti.
În aceste condiții, apărarea Republicii Moldova poate fi asigurată doar în cadrul unei alianțe militare solide. Continuarea funcționării într-o zonă gri în domeniul apărării, fără angajamente solide față de parteneri și fără reforme concrete care să sprijine aceste angajamente va afecta în mod direct securitatea și apărarea țării noastre. Ieșirea din izolare și din zona gri a relațiilor internaționale nu înseamnă că Republica Moldova devine membru NATO. Înseamnă că renunțăm la obtuzitatea noastră politică și intelectuală.
De asemenea, invocarea argumentului neutralității garantate de Constituție pentru a sancționa declarațiile mele pe acest subiect, reprezintă o negare a realității tolerate și chiar încurajate de reprezentanții partidelor dumneavoastră: prezența trupelor rusești pe teritoriul statului nostru care încalcă în mod flagrant garanțiile constituționale.Republica Moldova este un stat neutru, dar este și un stat care trebuie să conteze în politica regională și să își urmeze propriul drum și propriile interese. Declaratiile mele sunt in deplina concordanta cu dreptul la opinie si libera exprimare garantate de Constitutia Republicii Moldova. Asa cum semnatarii motiunii sustin federalizarea tarii noastre si aderarea la Uniunea Vamala tot asa si eu sustin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana si apropierea de NATO.
Referitor la Parteneriatul strategic cu România – România reprezintă principalul partener strategic al Republicii Moldova și avocatul țării noastre în relațiile cu Uniunea Europeană. Sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova în toate domeniile de importanță strategică, garantează țării noastre șansa de a deveni cu adevărat un stat democratic european.
Conform prevederilor constituționale, suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, singurul în măsură să decidă ce este mai bine pentru țara noastră. Inclusiv Unirea!
În calitate de ministru al apărării, mă angajez să demonstrez populației că securitatea și apărarea Republicii Moldova sunt garantate doar din calitatea de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și alături de parteneri strategici puternici.
Cel puțin pe domnul Mitriuc și pe domnul Labuneț, doi dintre inițiatorii moțiunii, am reușit să îi conving, având în vedere că se bucură de peste 10 ani de cetățenia română.
Vă mulțumesc.”