web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

La București se pregătește o inițiativă legislativă cu privire la foametea impusă de URSS populației din Basarabia anilor 1946-1947

Iulia Modiga 24 martie 2016 0

 

O inițiativă legislativă cu privire la încercarea cumplită prin care a trecut populația Basarabiei în perioada sovietică – foametea organizată din 1946-1947, care a ucis 400.000 de persoane, va fi depusă la Parlamentul României de către senatorul Viorel Badea. Anunțul a fost făcut de inițiator în cadrul dezbaterii „27 martie – ISTORIE, ASPIRAŢIE, PERSPECTIVE”, organizate de Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, împreună cu Comisia Românilor de Pretutindeni din cadrul Senatului României, în contextul împlinirii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Foto: InfoPrut

Foto: InfoPrut

Noi am lansat recent o strategie de abordare a relaţiilor cu Republica Moldova într-un fel mult mai aprofundat şi mai pragmatic. În baza acestei strategii şi în urma acestor discuţii deja unele instituţii din România au început să se activeze şi să lucreze în sensul unei mai bune apropieri între cele două părţi ale neamului românesc. (…) Intenţionăm să plusăm, să expandăm acest interes la nivel instituţional. Intenţionăm să ieşim cu o declaraţie politică în Parlamentul României, în cel mai scurt timp, urmată de o iniţiativă legislativă, pentru a marca un moment recent din istoria Basarabiei, şi anume marea înfometare din anii ’46 – ’47, când în Basarabia, dintr-un total al populaţiei de 1,9 milioane de oameni, au murit 400.000. Este un genocid care a fost trecut uşor cu vederea de către foarte mulţi decidenţi şi dintr-o parte şi din cealaltă„, a declarat Viorel Badea.

Senatorul de la București a precizat că îşi doreşte o iniţiativă legislativă prin care să fie eliminate deciziile pe care tribunalele sovietice din perioada imediat de după anii ’45 le-au luat împotriva basarabenilor. „I-au condamnat la moarte pe unii, i-au deposedat de drepturi civile, pe alţii i-au deportat în Siberia – considerându-le ca fiind totalmente nule, pentru că toate acele decizii s-au luat de către tribunale de ocupaţie, iar oamenii care au făcut obiectul acelor decizii după anii ’45 până în ’50 – ’60 şi aşa mai departe erau cetăţeni români. Statul român niciodată nu i-a deposedat niciodată pe basarabeni de cetăţenia română„, a punctat Badea.

În discursul său, senatorul Badea a vorbit și despre momentul comemorativ dedicat Martirilor Români din Balcani, organizat miercuri de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Societatea de Cultură Macedo-Română. Părintele Haralambie Balamace, în data de 23 martie 1914, împreună cu alți trei aromâni, a fost martirizat (jupuit de viu și străpuns cu baioneta) la Corcea pentru faptul că slujea lui Hristos în limba română și se lupta pentru identitatea românească.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »