Un grup militar compus din şase ofiţeri ai armatei ruse ar urma să ajungă astăzi în Republica Moldova, în frunte cu general-colonelul Alexandr Lenţov, locţiitor comandant al Forţelor Terestre şi Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, pentru a efectua un control în Zona de Securitate din regiunea separatistă transnistreană.
Portalul Deschide.md invocă surse avizate în susţinerea acestei informaţii. Controlul vizează contingentul rus din Forţele de Menţinere a Păcii din Zona de Securitate, unde mocneşte un nou conflict diplomatic între Chişinău şi Moscova.
Joi, 31 martie, redacţia Deschide.md a intrat în posesia unui material fotografic în care se poate lesne observa cum persoane îmbrăcate în uniforme militare Rusiei stau lângă nişte corturi de campanie. „Înrolăm cetățeni în serviciul militar prin contract al Federației Ruse”, scrie pe un panou.
Culmea ironiei este că, în timp ce “mâna” Rusiei recruta “carne de tun” pe fâşia separatistă, la Chişinău, în Parlament, socialiştii, comuniştii şi democraţii, în aceeaşi zi, au adoptat cot la cot o declaraţie privind inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova. Conform documentului, neutralitatea permanentă a statului este „o garanție a menținerii păcii și stabilității atât în Republica Moldova, cât și în regiune în ansamblu”.
Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, a fost chemat ieri, 1 aprilie, la Ministerul Afacerilor Externe şi Inegrării Europene (MAEIE), de către viceministrul Lilian Darii, pentru a da socoteală legat de fotografia sus-menţionată.
Potrivit unui comunicat al MAEIE, viceministrul Darii şi-a exprimat nedumerirea faţă de acţiunile respective, caracterizându-le drept provocatoare. Mai mult, viceministrul a spus că acestea contravin legislaţiei Republicii Moldova şi normelor de drept internaţional.
Lilian Darii i-a cerut şefului misiunii diplomatice ruse să ia atitudine pentru stopa asemenea acţiuni, reiterând totodată şi poziţia oficială a Chișinăului privind necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformării actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional.
Revenind la generalul Lenţov, vizita sa de control a generalului se va desfăşura în perioada 2-7 aprilie.
Cine este Alexandr Lenţov? Un semnal de alarmă: din biografia sa militară reiese că generalul a participat în mai multe zone de conflict – Afganistan, Bosnia-Herţegovina, Osetia de Sud, în 2008, şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, “etapa” Donbas, în 2015.
Potrivit Serviciului de Securitate dinUcraina, Lenţov a coordonat în Donbas acţiunile trupelor ruse în diverse operaţiuni privind cucerirea unor puncte de importanţă strategică din Debalţeve, unde confruntările dintre forţele Kievului şi rebelii pro-ruşi au transformat oraşul într-o colecţie sinistră de ruine. Tot Alexandr Lenţov ar fi fost recent şi “dirijorul” acţiunilor din Siria.
Vizita pe nepusă masă a lui Lenţov survine la câteva zile distanţă de vizita intens mediatizată a lui Grigori Karasin, viceministrul rus de Externe, în Republica Moldova. Karasin a încercat să mimeze rolul unui “porumbel al păcii” între autorităţile guvernamentale de la Chişinău şi administraţia separatistă din stânga Nistrului.
Între timp, pe un alt teritoriu din “registrul” revizionist al Federaţiei Ruse au avut loc schimb de focuri. Este vorba despre enclava Nagorno-Karabah, conflictul îngheţat dintre Armenia şi Azerbaidjan.
„Există morți de ambele părți. Partea azeră a suferit pierderi în ceea ce privește efectivele umane și tehnice. A fost doborât un elicopter azer”, a anunțat în urmă cu câteva ore secretarul de presă al Ministerului Apărării din Armenia, Arțrun Ovanisian, subliniind că anterior Azerbaidjanul a trecut la acțiuni ofensive în zona Nagorno-Karabah.
De asemenea, potrivit Ministerului armean al Apărării, partea azeră a efectuat lovituri aeriene și asupra unor zone civile.
La rândul său, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a subliniat că acuzațiile sunt „o nouă provocare” din partea Erevanului și că niciun elicopter azer nu a fost doborât.
Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a anunțat că analizează situația din zona conflictului Nagorno-Karabah. „Studiem cu atenție informațiile care ne parvin”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova.
La câteva ore distanţă, Dmitri Peskov, secretarul de presă al Kremlinului, a anuţat că preşedintele rus Vladimir Putin „este profund îngrijorat în legătură cu informațiile privind reluarea acțiunilor armate în Nagorno-Karabah și îndeamnă părțile implicate în conflict la încetarea imediată a focului”.
„Președintele Putin îndeamnă părțile implicate în conflict la încetarea imediată a focului și reținere, pentru a nu admite noi pierderi de vieți omenești”, a subliniat Peskov.
„În ultima vreme, atât ca urmare a unor eforturi trilaterale (Rusia, Armenia, Azerbaidjan), cât și a unor eforturi internaționale (Grupul de la Minsk al OSCE pentru Nagorno-Karabah, format din Rusia, Franța și SUA) au fost întreprinse o serie de acțiuni menite să ducă la reglementarea conflictului”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, precizând că Vladimir Putin „regretă faptul că situația a escaladat din nou la o confruntare armată”.
Azerbaidjan și Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morți și sute de mii de refugiați între 1988 și 1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, nu s-a ajuns la un acord de pace și ciocniri armate au loc în mod regulat.