web analytics

OSCE „cochetează” cu federalizarea Rep. Moldova

Liviu G. Stan 24 iunie 2016 0

 

Obiectivul final pe care îl urmăreşte OSCE în privinţa conflictului transnistrean este o soluţie care să se integreze în limitele suveranității Republicii Moldova, să respecte integritatea teritorială, dar care vizează și acordarea unui statut special pentru regiunea transnistreană.

Sursă foto: moldova.org

Sursă foto: moldova.org

Declarația a fost făcută de Cord Meier-Klodt, reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, în cadrul unei conferințe de presă organizate de oficialul german, după vizita de la Chișinău și Tiraspol de joi.

„Întâlnirea de la Berlin, dar și semnarea unui protocol poate fi considerat ca un succes care a ajuns la această etapă datorită eforturile comune. Acest lucru nu înseamnă că reglementarea transnistreană va fi posibilă în timpul apropiat pentru că este foarte mult de lucru. Am notat cu mulțumire că autoritățile de la Chișinău și Tiraspol m-au asigurat că susțin implementarea protocolului semnat la Berlin”, a explicat oficialul OSCE, citat de Deschide.md.

Experţii internaţionali au avertizat în repetat rânduri că impunerea acestui „statut special” regiunii separatiste din stânga Nistrului ar putea duce la federalizarea Republicii Moldova.

Mai mulți experți și analiști de la Chișinău au pledat ca Republica Moldova să renunțe la concesiile unilaterale pentru a avansa pe calea rezolvării diferendului transnistrean și a opri imixtiunea tot mai pronunțată a Rusiei în regiune. Aceștia consideră necesar ca SUA și UE să treacă de la rolul de simpli observatori în cadrul formatului de negocieri privind conflictul transnistrean la statutul de mediatori. De asemenea, ei apreciază oportun ca Federația Rusă să fie considerată parte a conflictului în scopul de a diminua riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova. Nu în ultimul rând, ei propun ca România să fie inclusă în formatul de negocieri „5+2″ în calitate de mediator, pe lângă UE.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »