web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Lucruri esențiale despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Iulia Modiga 30 octombrie 2016 1

 

Republica Moldova își alege duminică președintele, prin vot direct. Potrivit listelor electorale, 2816377 de persoane cu drept de vot sunt așteptate la urne pentru a-l numi pe șeful de stat pentru următorii patru ani.

Sursă foto: basarabia.md

Sursă foto: basarabia.md

Cele 2082 de secții de votare din Republica Moldova și cele 100 din România, Italia, Rusia și alte state unde sunt stabiliți cetățeni ai Republicii Moldova, sunt deschise între orele 7.00 și 21.00.

Pentru a asigura dreptul la vot al cetăţenilor din regiunea transnistreană, Comisia Electorală Centrală a deschis suplimentar 30 de secţii de vot în mai multe localităţi din Republica Moldova.

Cele 30 de secţii de votare ţin de circumscripţiile electorale municipale Chişinău şi Bălţi şi circumscripţiile electorale Anenii Noi, Cahul, Călăraşi, Căuşeni, Criuleni, Dubăsari, Floreşti, Orhei, Rezina, Sororca, Ştefan Vodă şi Ungheni. Numărul secţiilor de votare pot fi accesate şi verificate pe site-ul CEC.

Alegătorii din localităţile vizate trebuie să prezinte un act de identitate, care atestă domiciliul sau viza de reşedinţă.

9 candidați se vor înfrunta pentru ocuparea fotoliului prezidențial: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubașenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiștilor (PSRM), Ana Guțu din partea Partidului Dreapta și independenții Silvia Radu, Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi.

În favoarea Maiei Sandu s-au retras din cursa electorală Andrei Năstase (Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr”) și Marian Lupu (PDM).

Dacă niciunul dintre candidați nu obține majoritate de voturi, va fi organizat un al doilea tur, pe 13 noiembrie, în cadrul căruia se vor confrunta primii doi candidați care au obţinut cele mai multe voturi valabil exprimate.

Alegerile vor fi monitorizate de 3202 de observatori naționali din partea a 20 de organizații și 562 de observatori internaționali.

Scrutinul va fi valabil dacă la el vor participa cel puţin 1/3 din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. Nuța dela Cetatea Hotin 31 octombrie 2016 at 02:52 - Reply

    Acest prim tur din 30 Oct.2016 de la Chișinău a fost fraudat și manipulat.
    Dodonistul rusofil terorist neo-fost-comunist nu putea lua un asemenea procentaj mare de voturi. Anterior, el a declarat de mai multe ori cu ochi de intelop că va învinge din primul scrutin, deci știe el ce știe din bârlogul mafioților pușcariabili, căci sistemul de computerizare își are baza în subsolurile lor SIS-tematice anti-românești și anti-unioniste. Doar un exemplu – în or.Bălți majoritar rusofil cu 50 % rusofoni, Dodon a luat doar 46 % de voturi, iar în toată Rep. Moldova cu 75 % de românofoni, deci 25 % rusofoni, oficial el a luat 48 %. Unde-i logica ? Deci, imediat la încheierea scrutinului, mafia oficială teroristă i-a oferit lui Dodon din start circa 10 % furate de la ceilalți candidați, Iar est-moldovenii est-mioritici dorm în continuare din lașitate, frică, trădare de neam, prostie, etc. Oricum, ei mai au 2 săptămâni până la 13 nov, turul 2 – să se trezească din somnul lor de moarte votând pe Mâca Sandu /răul mai mic/ și să apeleze la observatorii internaționali pt. a contracara fraudarea scrutinului 2 prin SIS-temul de computere mafiot.

Leave A Response »