web analytics

Partidul lui Plahotniuc, nemulțumit de „ticul” lui Dodon: Federalizarea înseamnă divizarea Rep. Moldova

Iulia Modiga 18 ianuarie 2017 2

 

Partidul Democrat din Moldova respinge ideea promovată de socialiști și de președintele Igor Dodon, de federalizare a Republicii Moldova, argumentând că ar genera divizarea, nu soluționarea conflictului transnistrean.

Sursă imagine: flux.md

Sursă imagine: flux.md

Este o abordare care poate tensiona și duce pe o direcție greșită și periculoasă procesul de negociere. Nici cetățenii, nici partenerii noștri de dialog în problema transnistreană, nici Constituția țării, nu oferă premise pentru a discuta la modul serios perspectiva divizării Republicii Moldova în câteva subiecte federale. PDM a susținut și va susține în mod ferm caracterul de stat unitar al Republicii Moldova și vom depune eforturi orientate spre reîntregirea teritorială a țării fără a fi prejudiciată integritatea ei”, precizează printr-un comunicat PDM.

Ştiţi bine că în 2003, când noi am ajuns la punctul culminant de soluţionare a conflictului transnistrean, cu părere de rău, conducerea Moldovei şi-a schimbat poziţia pe ultima sută de metri şi acel plan (n.r – memorandumul Kozak) nu a fost realizat. Eu sper că vom reveni la această întrebare şi nu vom reveni doar cu vorbe, ci cu fapte. Trebuie să găsim un compromis pentru locuitorii acestei regiuni”, a declarat marți președintele Vladimir Putin, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu președintele de la Chișinău, Igor Dodon.

Discuțiile despre federalizarea Republicii Moldova au fost inițiate în 2002. Memorandumul atribuit adjunctului șefului administrației președintelui Rusiei, Dmitri Kozak, prevedea crearea unei federații asimetrice cu trei subiecți – Republica Moldova, Transnistria şi Găgăuzia. Planul Kozak stipula că viitoarea federație va avea un parlament bicameral: Camera reprezentanților (cu 71 de deputaţi) şi Senatul (cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanți ai Republicii Moldova, 9 ai Transnistriei şi 4 ai Găgăuziei). Se propunea ca limba de stat să fie „moldoveneasca, iar limba oficială pe întreg teritoriul republicii federative – limba rusă”, fără a se preciza care este diferența dintre limba de stat şi limba oficială. În preziua semnării, însă, programată pentru 25 noiembrie, președintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a decis să nu semneze documentul, iar Vladimir Putin nu a mai mers la Chișinău.

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

 1. vic 18 ianuarie 2017 at 12:09 - Reply

  Igor Dodon este reprezentantul cel mai legitim al poporului moldovenesc, fiind ales prin vot democratic si direct. Daca Republica Moldova se va federaliza, atunci inseamna ca poporul nostru asa a dorit, federalizarea fiind o optiune a domnului Dodon facuta public inca inainte de alegeri. Atunci de ce va temeti de federalizare, nu pentru asta s-a votat ?

 2. Marghita dela Cetatea Hotin 18 ianuarie 2017 at 13:58 - Reply

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  =====BUCOV­INA DE NOR­D========
  ——— ♥ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA♥ ———–
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

Leave A Response »