web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Dan Dungaciu: Țintele Rusiei sunt România și UE. Chișinăul devine instrument, nu scop

Iulia Modiga 23 ianuarie 2017 1

 

Dan Dungaciu, preşedintele Fundaţiei Universitate a Mării Negre (FUMN), consideră că vizita lui Igor Dodon la Moscova și întrevederea acestuia cu Vladimir Putin nu a vizat Republica Moldova, ci România și Uniunea Europeană.

Dan-Dungaciu

Dungaciu subliniază într-o analiză realizată în Adevărul faptul că pentru Rusia, victoria liderului PAS, Maia Sandu, în alegerile prezidențiale, ar fi fost mai comodă, deoarece nu ar obligat-o să întreprindă nimic în Republica Moldova. Prin ocuparea fotoliului prezidențial de către Igor Dodon, candidat pro-rus, Moscova este nevoită să răsplătească servilismul noului șef de stat.

De aici şi vizita lui Dodon la Moscova, dar şi lipsa ei aproape totală de conţinut. Vizita trebuia să aibă loc”, notează analistul.

Președintele FUMN precizează că Rusia mai este conștientă de un aspect important: deocamdată, Dodon are puteri simbolice, iar cel care controlează puterea executivă și Parlamentul este Vladimir Plahotniuc. În acest context, Moscova știe că umblă pe nisipuri mișcătoare la Chișinău.

Moscova nu îşi face nicio iluzie că poate obţine ceva la Chişinău doar cu Igor Dodon, iar Plahotniuc nu îl poate lăsa niciodată pe Dodon să îşi pună laurii unei eventuale victorii în relaţia cu Rusia (economice, politice, strategice). (…) Deja Vlad Plahotniuc a lansat un mesaj Moscovei cu care are, se pare, canalele blocate, prin intermediul unui mesaj pe pagina de opinii Fox News, pe modelul clasic al viţelului deştept care suge de la două vaci: salută abordarea <<non-confruntaţională>> cu Moscova a lui Trump, Chişinăul este neutru, iar noi <<nu suntem ostili Rusiei>>, RM vrea să fie punte între Est şi Vest şi – atenţie! – nu pomeneşte nimic despre integrarea europeană”, scrie Dungaciu.

Dodon ar putea fi abandonat de Rusia exact așa cum s-a întâmplat cu Voronin, însă nu va abandona celelalte căi de comunicare cu Chișinăul.

În acest moment, Chişinăul devine instrument – nu scop în sine, ci scop pentru sine. Utilitatea lui Dodon şi eventualul său sprijin pot veni strict din această perspectivă. Iar scopurile Moscovei pentru care Igor Dodon devine un instrument sunt două: Uniunea Europeană şi România”, specifică Dungaciu.

Rusia și-a propus negocierea acordurilor comerciale cu Uniunea Europeană și transmiterea către România a unui mesaj identitar „confruntațional”, mai spune Dungaciu.

Citiți analiza completă în publicația Adevărul.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. EuRo 23 ianuarie 2017 at 11:33 - Reply

    D-l. Dungaciu spune lucruri de bun simț cunoscute de oricine simte românește. Cei ce simt „moldovenește” (precum Dodon & Co.) prezintă lucrurile fix pe dos, adică identic punctului de vedere rusesc. De ce, este deja evident pentru toată lumea.

Leave A Response »