web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Liga Sudenților Iași: Guvernul de la București impune limite tinerilor din Rep. Moldova care vor să studieze în România

Liviu G. Stan 10 aprilie 2017 2

 

Liga Studenţilor (LS IAȘI) condamnă vehement acţiunile Guvernului de la București de descurajare a tinerilor români de pretutindeni de a accesa un program de studii superioare în România prin noile măsuri propuse prin Metodologia de şcolarizare a românilor de pretutindeni, începând cu anul universitar 2017-2018, se arată într-un comunicat al studenților ieșeni.

Sursă foto: mediafax.ro

Sursă foto: mediafax.ro

În acest sens, Liga Studenților a transmis vineri Ministerului Educației Naționale un set de amendamente la proiectul de metodologie aflat în dezbatere, care vin în sprijinul tinerilor români de pretutindeni.

În martie 2017 a fost lansată în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei Naționale noua propunere de metodologie de școlarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul superior din România, care urmează să fie valabilă începând cu anul universitar 2017-2018, după aprobarea ei de Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Această nouă metodologie, care „în mod deficitar este modificată anual”, impune un „set de limite românilor de pretutindeni în a accesa programe de studii în România, cei mai dezavantajaţi din acest punct de vedere fiind tinerii basarabeni”.

„MAE vrea să îi oblige pe tinerii din Basarabia până în Noua Zeelandă să vină personal la universități să își depună dosarul de admitere”, susține LS Iași.

„Procedura de admitere se modifică în noua metodologie urmând ca tinerii din afara graniţelor să depună dosarele direct la instituţiile de învăţământ superior, fără intermedierea Comisiei mixte MEN-MAE-MRP ce facilita până acum procedurile de admitere. Dacă până acum, funcționa această comisie mixtă formată de Ministerul Educației Naționale (MEN) cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE), pe lângă misiunile diplomatice, unde absolvenții de liceu își duceau dosarul și alegeau o universitate sau un domeniu de studii în România, în proiectul noii metodologii, MAE vrea să îi oblige e tinerii din Basarabia și până în Noua Zeelandă să vină personal la universități să își depună dosarul de admitere. Astfel, absolvenţii ar fi obligaţi să urmeze un întreg arsenal de proceduri birocratice, costuri pentru transport şi cazare în fiecare centru universitar unde doreşte să aplice,  pornind din start în dezavantaj faţă de candidaţii din România. Cel mai grav vor fi afectaţi tinerii din Republica Moldova, unde salariul mediu este de circa 150 de euro pe lună, care ar fi tocmai banii necesari unei deplasări la o universitate de stat din România”, se mai arată în comunicatul de presă.

De asemenea, studenții ieșeni spun că noul proiect de metodologie „nu acordă dreptul celor veniţi la studii în România de a beneficia de bursele de performanţă, de studiu şi de merit oferite de către instituţiile de învăţământ superior. Astfel, meritele acestora nu sunt recompensate prin burse adecvate, accesul lor fiind complet restricţionat de la astfel de forme de sprijin material care încurajează performanţa”.

O altă prevedere existentă în momentul de faţă atât în proiectul de metodologie pentru anul universitar 2017‑2018, cât şi în vechea metodologie pentru anul universitar 2016-2017, „îi descurajează în mod grav în momentul de faţă pe tinerii români din afara graniţelor să îşi redobândească cetăţenia română, având în vedere că obţinerea cetăţeniei în timpul studiilor este urmată, pe nedrept, de pierderea finanţării pentru studii”.

„Considerăm că măsurile noii metodologii scot în evidență intenția vădită a actualei guvernări de a bloca accesul tinerilor români din afara granițelor care doresc să vină la studii în România, cu atât mai grav cu cât la finalul anului calendaristic trecut, în urma întrevederilor dintre reprezentanții Ligii Studenților și ai elevilor basarabeni cu Mircea Dumitru, Ministru al Educației la acea vreme, numărul de locuri la studii pentru elevii și studenții basarabeni a crescut cu 10%”, mai scrie LS Iași.

„Solicităm urgent Guvernului României să includă amendamentele Ligii Studenților în cadrul noului proiect de metodologie în vederea promovării unei politici reale de deschidere a Statului Român faţă de comunităţile româneşti din afara graniţelor”, se mai precizează în comunicat.

„Anul trecut, când am dat admiterea în România, Comisia mixtă MEN-MAE m-a ajutat foarte mult în a ajunge la studii în țară. Altfel, nu aș fi avut posibilitatea financiară și de timp să merg la Iași, Cluj‑Napoca și București să îmi depun dosarul, cu atât mai mult cu cât perioadele de dmitere nu se suprapun întotdeauna, iar costurile de transport și cazare ar fi depășit mult posibilitățile oricărui absolvent de liceu din Republica Moldova. Mai mult, dacă un student basarabean dorește în momentul de față să redobândescă cetățenia română, pierde finanțarea studiilor și astfel orice șansă de a mai termina facultatea. Ori Guvernul îi recunoaște drept fii ai țării pe toți tinerii români din afara granițelor, ori cei care doresc să săvârșească această nedreptate trebuie să plece!”, a declarat Valeria Pîrlea, responsabil studenți basarabeni în cadrul Ligii Studenților (LS IAȘI).

„Guvernul României trebuie să își asume drept prioritate națională facilitarea accesului la studii în țară și înlesnirea procesului de redobândire a cetățeniei pentru tinerii români din afara granițelor. Ministerul Afacerilor Externe are toată baza logistică pentru organizarea comisiilor de admitere prin intermediul misiunilor diplomatice. Îngreunarea accesului acestor tineri la instituțiile de învățământ superior românesc și la redobândirea cetățeniei române o considerăm un act de trădare națională și o concesie făcută lui Igor Dodon și politicii Rusiei în Basarabia”, a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

  1. Educația? Încotro ? 11 aprilie 2017 at 08:35 - Reply

    Una dintre caracteristicile post-decembriste ale sistemului de învățământ românesc este aruncarea lui permanent în aer, prin schimbări continue, ilogice și incoerente care au condus doar la o birocratizare excesivă ce continuă să crească de la an. Creșterea birocratizării concomitent cu scăderea calității a dus de prea multe ori la luarea unor decizii aberante, aceasta discutată azi fiind numai un exemplu. Adevărul este că ministerul educației naționale (s-au cum s-o numi el sub fiecare guvernare) este plin de oameni ce au fie nu au stat deloc, fie au stat prea puțin la catedră pentru a cunoaște problemele cu care se confruntă învățământul românesc, fiecare funcționar fiind suficient de orgolios încât să-și dorească să intre în istorie prin „reforma” făcută de propria-i persoană. Țara ? Educabilii ? Ca întotdeauna, au fost trecuți în plan secund, fiind titluri invocate doar să dea bine și atât. Este tragic pentru poporul român să nu fie condus de profesioniști, ci de activiști („revoluționari” le spunea pe vremea dictaturii, „reformatori” le spune pe vremea democrației) a căror singură calitate este că doresc doar ca ei să se ridice mai presus de cei pe care ar trebui în mod normal doar să îi slujească și nimic mai mult.

  2. my link 14 iunie 2018 at 04:48 - Reply

    I just want to tell you that I am just very new to blogs and truly liked your web-site. Likely I’m likely to bookmark your site . You actually come with good stories. Thank you for sharing your blog.

Leave A Response »