web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

UE îi cere socoteală Chișinăului pentru cedările făcute Centralei de la Cuciurgan

Liviu G. Stan 8 iunie 2017 1

 

Secretariatul Comunității Energetice, Delegația UE în Republica Moldova și Consilierul la nivel înalt al UE privind politica energetică au trimis o scrisoare comună ministrului Economiei din de la Chișinău, Octavian Calmîc, cerându-i clarificări urgente în legătură cu situația aprovizionării cu energie electrică în Republica Moldova.

Sursă foto: panoramio.com

Sursă foto: panoramio.com

Oficialii europeni se arată nedumeriți de modul în care Energocom a încheiat un contract cu Centrala de la Cuciurgan, pentru acoperirea a 70% din necesitățile de energie electrică ale Republicii Moldova, după ce cu două luni înainte, a fost semnat un contract cu compania ucraineană DTEK.

Chișinăul a modificat termenii acordului încheiat pe 31 martie cu grupul ucrainean DTEK Holding, care prevedea că doar furnizorul ucrainean va asigura necesarul de energie din import.

Practic, după această revizuire contractuală, grupul DTEK va asigura doar 30% din achiziţiile de current electric.

La începutul lunii aprilie, compania de stat SA Energocom a semnat cu compania DTEK Trading din Ucraina un contract de furnizare a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018. Ministerul Economiei nu a anunţat preţul de achiziţie, dar a declarat că Energocom va livra operatorilor reglementați energie la un preţ de 50,2 dolari pentru un MWh.

După 1 aprilie, Republica Moldova a renunțat la achizițiile de energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în favoarea importurilor de la compania DTEK Trading. Dar situația din sistemul electri al Republicii Moldova s-a înrăutățit brusc, din cauza acțiunilor de sabotare din partea separatiștilor de la Tiraspol.

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. EuRo 8 iunie 2017 at 14:07 - Reply

    Toată istoria Republicii Moldova este o listă lungă de cedări. S-a cedat în fața idealului de Unire, de identitate națională (limbă, cultură, popor), administrația teritorială s-a întors din nou de la reînființatele județe la sovieticele raioane, s-a recunoscut autonomia găgăuză, președintele ales are întâlniri cu separatiștii iar lista poate continua …

Leave A Response »