web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Ce recomandări a formulat Comisia de la Veneția cu privire la extinderea puterii președintelui Rep. Moldova

Iulia Modiga 16 iunie 2017 1

 

Experţii Comisiei de la Veneţia și-au exprimat vineri dezacordul față de extinderea puterii președintelui și față de modificarea sistemului electoral de vot în Republica Moldova.

Sursă foto: Facebook/Alexandru Tănase

Sursă foto: Facebook/Alexandru Tănase

Potrivit avizului Comisiei, atribuţiile solicitate de Igor Dodon ar putea fi utilizate drept un instrument de „politică de partid” în cadrul regimului parlamentar actual. În același timp, experţii constată că împuternicirile cerute de Dodon sunt în contradicţie, în sensul că atât Parlamentul, cât şi preşedintele vor avea puteri echivalente, ceea ce ar duce către conflictele instituționale.

Comisia a oferit un aviz negativ și proiectului PDM-PSRM de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova, prin care se urmăreşte renunţarea la sistemul proporţional de vot şi trecerea la cel mixt.

Unul dintre liderii democrați ai Republicii Moldova, Andrian Candu, a dat de înțeles că PDM nu va renunța la modificarea sistemului electoral.

Comisia de la Veneţia a menţionat că dacă nu există un consens larg, Comisia nu ar recomanda schimbarea sistemului electoral. Pentru noi este foarte important să asigurăm consensul larg atât în societate cât şi prin votul Parlamentului”, a declarar președintele Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. Modelul totalitar sovietic și progeniturile sale ... 17 iunie 2017 at 09:18 - Reply

    Există state ale spațiului ex-sovietic interesate în preluarea sistemului politic rusesc. Acest model de concentrare a puterii politice în mâna unui singur om poate duce la abuzuri, acel președinte fiind tentat să „organizeze” modificări ale Constituției care să-i permită noi 3 sau mai multe mandate (Putin), pe viață (Lukashenko, Nazarbayev), sau pe mai multe generații prin formarea unor dinastii (dinastia Kim în Coreea de Nord sau Castro în Cuba).
    Aderearea R.Moldova la unul dintre aceste modele nu ar face decât să accentueze deriva socio-economico-politică în care se află acest stat încă de la înființare, derivă datorată încăpățînării cu care se luptă împotriva însăși a propriei identități.

Leave A Response »