web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

The Financial: UE avertizează Republica Moldova cu privire la modificarea sistemului electoral

Iulia Modiga 22 iunie 2017 1

 

Uniunea Europeană împărtășește criticile privind inițiativa schimbării sistemului electoral în Republica Moldova, argumentând că nu există un consens național pe marginea acestui subiect. Publicația The Financial notează că Biroul pentru Instituții Democratice din cadrul OSCE și  Comisia de la Veneția au formulat săptămâna trecută obiecții în legătură cu modificarea sistemului electoral din Republica Moldova, care ar ridica probleme în ceea ce privește reprezentarea femeilor și a minorităților în Parlament și riscul de a influența candidații.

Sursă foto: ab-bilgi.indagando.tv

Sursă foto: ab-bilgi.indagando.tv

The Financial informează că modificarea sistemului de vot în Republica Moldova generează îngrijorări în contextul politic actual și că partidele politice parlamentare forțează adoptarea inițiativei legislative.

În același timp, publicația relatează că în ciuda avertismentelor emise de factori externi, președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a declarat că Guvernul va continua demersul de schimbare a sistemului electoral.

Potrivit proiectului legislativ PDM-PSRM, aprobat în prima lectură la începutul lunii mai, 51 de deputați ar urma să fie aleși în circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. Votarea proiectului a provocat proteste ale societății civile și opoziției extraparlamentare care susțin că între socialiști și democrați ar exista o înțelegere ascunsă, iar modificarea sistemului electoral ar favoriza cele două partide.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. Est sau Vest ? 22 iunie 2017 at 13:51 - Reply

    Comunismul este adânc implementat în tot ce este moldovenesc: stat, societate, popor, cultură, educație (/doctrină). Tendințele clasei politice spre formare a unor formațiuni de tipul partidului unic (partid stat) sunt evidente, în special în rândul partidelor de stânga (comunist, socialist) ce tind spre proclamarea unor președinți autoritari cu puteri cât mai mari. Acest model, pus în practică deja în Rusia, Belarus, Kazahstan și alte state ale lagărului sovietic, este privit cu simpatie de clasa politică moldovenistă, dar deranjează Uniunea Europeană. Este vorba aici de un conflict între lumi, între civilizații, între mentalități, democrația de tip occidental confruntându-se pe față cu autoritarismul de tip proletar al liderului suprem ce nu mai dă puterea din mână decât odată cu sfârșitul biologic.

Leave A Response »