web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Expertă de la Berlin: Trupele ruse din regiunea transnistreană nu au fost niciodată de pacificare

Liviu G. Stan 19 iulie 2017 1

 

Trupele ruse din regiunea transnistreană nu au fost niciodată de pacificare, ci de „menținere a tensiunilor și de intervenție în favoarea separatiștilor”, spune experta de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi.

Sursă foto: karadeniz-press.ro

Sursă foto: karadeniz-press.ro

„Acele „căști roșii”, acele trupe de pacificare care au fost introduse în mod suplimentar pentru a întări prezența militară a Rusiei în Republica Moldova arată clar în ce direcție a condus Moscova interesele sale geopolitice în regiune. Și este foarte interesant să vedem cum argumentația Rusiei nu s-a schimbat; duce exact la felul de argumentație pe care rușii l-au folosit în înțelegerea pe care Kozak a încercat s-o realizeze în 2003 și în continuare există și până astăzi această încercare de a propune ca progresul negocierilor trebuie să premeargă retragerii trupelor rusești din regiune, iar dacă separatiștii, cică, nu doresc să negocieze în mod sincer, este clar că o soluție de retragere nu este posibilă, mai ales că Rusia s-a retras demult și din procesul în care negocierea retragerii trupelor s-ar fi putut realiza sub egida OSCE. Este clară atitudinea Rusiei, care de altfel s-a manifestat și în Memorandumul de la Mezenberg, unde tot așa vedem cum negociază Rusia, cum negociază și Putin în ziua de astăzi. Este într-adevăr acest conflict un conflict care a fost creat în mod artificial; este un conflict politic, departe de a fi un conflict interetnic, așa cum se spunea în primii ani, și prezența Armatei a 14-a este chiar piedica principală pentru soluția acestui conflict și este amenințarea principală pentru independența, suveranitatea și integritatea Republicii Moldova”, a explicat Gabanyi într-un interviu oferit Europei Libere.

„Pentru că așa le este definiția. Ele n-au fost niciodată trupe de pacificare, ci trupe de menținere a tensiunilor și de intervenție în favoarea separatiștilor, după cum s-a văzut clar în anumite instanțe atunci când este nevoie sau aceste trupe simt nevoia. Este un instrument în plus care a fost introdus prin acel acord din iulie 1992, acum 25 de ani, pentru a stabiliza vechile structuri imperiale în această parte a lumii. Pentru Rusia de altfel această parte a lumii, a cărei importanță geostrategică a fost întotdeauna subliniată, începând de la Lebed până la conducătorii de astăzi ai Rusiei, iar după aderarea României la NATO și după, bineînțeles, și începerea ostilităților din Ucraina poziția geostrategică și importanța geostrategică a Moldovei au devenit și mai importante”, a mai precizat experta în interviu.

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. EuRo 19 iulie 2017 at 15:23 - Reply

    Evident că nu au fost niciodată trupe de pacificare. Totuși a fost/este o formulă convenabilă atât autorităților separatiste de la Tiraspol cât și celor stataliste de la Chișinău, împreună descoperind un interes comun și conform învățăturilor marxiste ce le unesc: teama de occident, teama de renașterea națională ce ar putea aduce Unirea, dar și nevoia de a sta sub aripa „protectoare” a Moscovei cea care „știe mai bine” care sunt interesele „poporului moldovenesc” ce l-a creat.

Leave A Response »