web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Un deputat în Parlamentul României inventariază „aberațiile noului sistem electoral din Moldova”

Iulia Modiga 26 iulie 2017 1

 

Deputatul Eugen Tomac consideră că noul sistem electoral din Republica Moldova, blamat de Uniunea Europeană, este o înșelătorie menită să le asigure socialiștilor lui Igor Dodon o majoritate în Parlament și lui Vladimir Plahotniuc fotoliul de deputat.

Potrivit parlamentarului care a analizat noua lege electorală, articolul 79 din aceasta permite „repetenția”: „O persoană va putea candida de două ori. Spre exemplu, Plahotniuc, Voronin sau Leancă vor deschide lista națională a partidelor pe care le conduc pentru cele 50 de mandate, dar vor candida și uninominal, într-o circumscripție electorală. Practic, cei care nu reusesc sa castige un mandat in colegiul uninominal vor intra pe lista de partid. Ca repetentii. N-ai reusit din prima, mai incerci o data.”. 

Tomac precizează că sistemul de vot mixt generează un precedent periculos: recunoaște existența Transnistriei. „Un precedent extrem de periculos, care va putea fi folosit dupa alegeri pentru a readuce in atentie posibilitatea federalizarii R. Moldova. De la o „Transnistrie” recunoscuta ca entitate valabila de Chisinau chiar in textul unei legi pana la fortarea unei astfel de realitati nu este decat un pas”, scrie deputatul în Ziare.com.

Totodată, Eugen Tomac consideră că legea electorală adoptată recent de Parlamentul de la Chișinău umilește încă o dată diaspora. „Articolul 74, punctul 4, lit. d), precizeaza ca circumscriptiile electorale de peste hotare se vor infiinta tinand cont de numarul de alegatori care au participat la alegerile precedente. Prin urmare, cei peste un milion de cetateni ai R. Moldova plecati peste hotare vor avea cel mai probabil doar trei reprezentati in Parlament”, explică deputatul.

Încă o ”supriză” pe care o aduce în desagă sistemul de vot mixt în Republica Moldova este tragerea la sorți. „Art. 91, punctul 2, face referire la faptul ca, daca doua persoane obtin un numar egal de voturi, mandatul va fi redistribuit prin tragere la sorti. Daca treci de redistribuirea calculatorului si nu ti se anuleaza niste voturi, trebuie sa ai noroc pentru a-ti primi mandatul”, remarcă Eugen Tomac.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. EuRo 27 iulie 2017 at 09:34 - Reply

    Reticența Republicii Moldova față de recomandările venite din partea organismelor europene, descalifică încă odată (pentru a câta oară ?) clasa politică de la Chișinău. Această clasă politică este parcă mai tentată de compromisuri înjositoare cu Tiraspolul și cu Moscova decât să accepte îndrumările și încurajările venite din partea lumii libere occidentale. Cine plătește zi de zi aceste ezitări, se știe, societatea moldovenească fiind tot mai izolată, mai săracă și mai lipsită de perspective.

Leave A Response »