web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Expoziția „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, la Suceava

Iulia Modiga 12 august 2017 0

 

La Muzeul Bucovinei din Suceava va fi deschisă expoziția „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”, cu prilejul împlinirii a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a marelui voievod. Expoziția este organizată de Muzeul Național de Istorie a României (București) și Muzeul Bucovinei (Suceava), în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României (București), Muzeul Național de Istorie a Moldovei (Chișinău, Republica Moldova), Muzeul Județean Vaslui, Complexul Muzeal Național „Moldova” (Iași), Complexul Muzeal Județean „Iulian Antonescu” (Bacău), Muzeul Județean Botoșani, Complexul Muzeal Județean Neamț și Muzeul Național al Literaturii Române (București).

Sursa foto: Facebook

Organizatorii au considerat necesară readucerea în prim-plan, atât a personalității lui Ștefan cel Mare, care constituie și astăzi un model, cât și a Sucevei medievale, la vremea respectivă principala reședință domnească, centru politic, militar și religios al Moldovei.

Cele peste 250 de obiecte de patrimoniu din expoziție vin să ilustreze, fiecare în parte, ceea ce a făcut ca Moldova epocii lui Ștefan să fie prețuită de aliați, admirată de dușmani și niciodată uitată de urmașii oștenilor care i-au stat alături domnitorului în fiecare bătălie.

Stindardul liturgic dăruit de Ștefan cel Mare Mănăstirii Zografu, o spadă decorată pe buton cu numele Ștefan, similară celei aflate la Muzeul Topkapî din Istanbul, descoperită la Curtea Domnească din Vaslui, în cercetare arheologică, panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Ștefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Bacău, precum și numeroase tezaure monetare și obiecte de podoabă datând de la sfârșitul secolului XV și începutul secolului XVI sunt câteva dintre obiectele expuse în perioada 14 august 2017 — 15 februarie 2018 la Muzeul Bucovinei din Suceava.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »