web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Fost ministru de Externe al României, despre Unire: „Idealul unităţii naţionale este cât se poate de legitim”

Liviu G. Stan 20 august 2017 2

 

Senatorul PSD Titus Corlățean consideră că idealul unității naționale este cât se poate de legitim, dar şi că pentru un astfel de proiect românesc este necesar „un sprijin extern”.

Sursa foto: jurnalul.ro

„Idealul unității naționale este un lucru care ține de existența noastră și este cât se poate de legitim. Nu poate fi negat de nimeni și nu poate fi supus negocierilor. Istoria ne-a arătat că ori de câte ori națiunea română a trăit și a parcurs vremuri complicate — și trăim și astăzi vremuri complicate — și potrivnice, s-a întâmplat de fiecare dată ceva la un anumit moment. Și Dumnezeu a avut întotdeauna grijă de această națiune română, care nu doar că a supraviețuit înconjurată de trei imperii, dar a avut resursele, energia și oamenii, la momentul oportun, cu viziune politică, care să aibă susținerea poporului pentru a face ca acest ideal al unității naționale să devină posibil. Ceea ce altora nu le-a fost refuzat — și aici mă refer la exemplul unificării germane după căderea Zidului Berlinului (…) — nu vedem de ce ar trebui să ne fie refuzat nouă, românilor”, a afirmat Corlățean duminică, la Palatul Parlamentului, la Conferința „Centenarul Unirii și Basarabia”.

El a adăugat că „trebuie să ne păstrăm idealul, dar nu trebuie să fim excesiv de idealiști”.

„Trebuie să fim conștienți de faptul că nu toți, inclusiv din partenerii noștri internaționali, sunt extrem de entuziaști pentru a vedea o Românie puternică. (…) Trebuie să fim conștienți de acest lucru și trebuie să găsim modalitățile inteligente și cu forță și viziune politică pentru a face ceea ce este firesc să se întâmple”, a subliniat Corlățean.

Potrivit parlamentarului, deși clasa politică românească este deschisă la această discuție, politicienii „trebuie ajutați să iasă din conformismul politic”.

„Există și mult conformism politic. Există reticența de a spune foarte clar lucrurilor pe nume. Au mai fost cazuri când unii poate le-au afirmat public, dar, din păcate, le-au afirmat și din perspectiva altor interese, poate de natură personală sau politică, și nu a interesului național. Sunt în situația de a spune mult mai clar că este posibil. Rădăcinile unui neam, chiar separate de o frontieră iluzorie, nu pot fi șterse. Aceste realități sunt atât de puternice și de profunde, încât va exista acel moment și tot ceea ce faceți dvs, ca asociații civice, și mai tineri și mai cu experiență, este extrem de valoros. Va trebui să faceți un lucru și aici, în România, pe lângă ceea ce în mod firesc faceți în Republica Moldova. Clasa politică românească este deschisă la această discuție. Trebuie ajutați să iasă din conformismul politic și marii decidenți trebuie ajutați sau în momentul respectiv schimbați, pentru a-i susține pe cei care își asumă viziunea politică cu curaj”, a afirmat Corlățean.

Senatorul a subliniat că un proiect românesc unionist are nevoie de sprijin confirmare externe.

„Un astfel de proiect românesc, și noi știm istoria anterioară, are nevoie totuși de sprijin extern și de confirmare externă. Ne place sau nu, asta este realitatea. Totul ține în primul rând de noi, dar este nevoie și de partea cealaltă”, a spus Corlățean.

Conferința „Centenarul Unirii și Basarabia” a fost organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 la Palatul Parlamentului, prilej cu care a fost lansată Alianța pentru Centenar, un plan de acțiuni concrete pentru anul 2018 la care au aderat 100 de organizații civice din România, Republica Moldova și diaspora.

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

  1. Legitimitate 20 august 2017 at 13:26 - Reply

    LEGITIMITATE, iată o noțiune ce face apel la corectitudine și moralitate deopotrivă, dar care atunci când este implicată Rusia nu este funcțională. Nu mă refer acum la datoriile morale sau materiale ale Rusiei față de lumea civilizată, acestea fiind mereu călcate în picioare, fie când acest stat și-a împărțit Polonia cu naziștii, fie când a ocupat statele baltice sau Karelia finlandeză, iar lista încă ar putea continua. Mă refer acum strict la legitimitatea noastră, a românilor, de a trăi într-un singur stat nedespărțit de granițe impuse. Mă mai refer și la legitimitatea noastră în a revendica Tezaurul național românesc ce se află de un secol în Rusia, legitimitate întărită prin documente ce nu pot fi contestate (https://www.youtube.com/watch?v=XoNN3zNYP88). Și nu în ultimul rând ma refer la libertatea popoarelor de a-și hotărî singure soarta, fără intervenție din afară (așa cum frumos s-a formulat în declarația noastră de independență de la 1877).

Leave A Response »