web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Tricolorul românesc a revenit la Cetatea Albă

Iulia Modiga 28 august 2017 2

 

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită în avans la Cetatea Albă, Sudul Basarabiei.

Foto: Iulia Modiga

Foto: Iulia Modiga

Peste 5000 de persoane au participat la evenimentele organizate duminică în Basarabia istorică de către Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Consulatul General al României la Odesa.

Manifestațiile au debutat pe scena din interiorul cetăţii cu cântece româneşti din repertoriul ansamblurilor comunităţii româneşti din regiune. Concertul a fost deschis de către ansamblul ,,Mărţişor”, Satul Nou, Raionul Sărata, continuând cu românii din ansamblul vocal ,,Țărăncuța” din orașul Reni, ansamblul vocal bărbătesc ,,Haiducii”, din Anadol, raionul Reni, ansamblul de dansuri populare „Tinerețea”, comuna Babele(Alexandru Averescu), duetul fraților Gerghișan și Dan Cepoi, care au  interpretat piese ca „Eminescu” și „Pentru Ea”, din repertoriul regretaților soți Ion și Doina Aldea Teodorovici.

Dansuri tradiționale românești, piese instrumentale și vocale din  regiunile istorice române  au fost aduse pe scenă de către membrii ansamblului folcloric „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu, raionul Ismail, capul de afiș  fiind formația „Zdob și Zdub”.

La sărbătoare au participat autorități din București și regiunea Odesa care au salutat organizarea evenimentului și au transmis mesaje de susținere penru comunitățile de români din Bugeac. Directorul Direcției Românii  din Afara Granițelor a  Institutului Cultural Român, Radu Baltasiu a declarat că „Asociațiile  și ansamburile folcorice române din Sudul Basarabiei trebuie susținute în continuare pentru a promova limba și cultura română, iar  autoritățile ucrainene trebuie să garateze existența școlilor cu predare în limba română, într-un număr  cât mai mare”.

Parlamentul României este alături de românii din afara granițelor țării, de aceea mă aflu astăzi aici, iar în calitate de român  cred că relația româno-ucraineană trebuie să se bazeze pe reciprocitate, românii din Ucraina trebuind să se bucure de aceleași drepturi ca și minoritatea ucraineană din România, inclusiv reprezentare în Parlament”, a precizat, la rândul său, deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei parlamentare pentru românii din afara granițelor țării.

Denisa Gabor, consul al României în regiunea Odesa, a spus că „România susține pașii hotărâți a Ucrainei, de integrare în marea familie europeană, iar noi mizăm pe faptul  că drepturile minorităților vor fi respectate în continuare”. Un cuvânt de felicitare a fost adresat și de  președintele administrației raionale Serghei Ilcenko  care a punctat că „Autoritățile locale se bucură că astfel de evenimente dau dovadă de prietenia româno-ucraineană, iar românii marchează alături de ucraineni ziua independenței ucrainene”.

Ziua Limbii Române este marcată pentru a patra oară în Sudul Basarabiei și pentru prima dată în interiorul Cetății Albe.

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

  1. their explanation 14 iunie 2018 at 11:31 - Reply

    I simply want to say I am all new to blogging and site-building and absolutely enjoyed you’re website. Likely I’m likely to bookmark your website . You definitely come with fabulous articles. With thanks for revealing your web-site.

Leave A Response »