web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Ambasadorul României la Chișinău: „Pe ambele maluri ale Prutului sărbătorim simbolul nostru fundamental, limba română”

Liviu G. Stan 31 august 2017 4

 

Celebrarea concomitentă a limbii române la Chișinău și București demonstrează încă o dată că între ambele maluri ale Prutului există o profundă unitate de limbă, de istorie, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, într-un interviu difuzat joi de Radio Chișinău, cu ocazia marcării la 31 august a Zilei „Limba Noastră”, sărbătoare națională dedicată limbii române în Republica Moldova.

Sursă foto: epoch-times.ro

Sursă foto: epoch-times.ro

„Pe ambele maluri ale Prutului — în România și Republica Moldova — sărbătorim astăzi (joi) unul dintre simbolurile noastre fundamentale — limba română. Marcarea concomitentă a acestei sărbători dovedește încă o dată, dacă era nevoie, unitatea de limbă, de cultură și etnie, care leagă inseparabil România și Republica Moldova”, a declarat Daniel Ioniță. „Nu este deloc întâmplător faptul că a fost aleasă această sărbătoare pentru că și în felul acesta, de fapt, demonstrăm că există între noi o legătură profundă”, a subliniat el. „Prin limba română putem să contribuim la sporirea valorilor culturale la nivel european și prin limba română, de fapt și noi, din România, și cetățenii din Republica Moldova se pot racorda la sistemul european de valori. Cu toții avem o datorie sfântă să transmitem mai departe generațiilor viitoare bogăția limbii române și valorile comune care ne-au consfințit perenitatea în zona noastră geografică și ne-au făcut remarcați și apreciați în cultura europeană și universală”, a afirmat diplomatul.

Cu această ocazie, ambasadorul României la Chișinău i-a felicitat pe toți cei care vorbesc limba română și a recitat poemul „În limba ta” de Grigore Vieru.

„Aprobarea legilor cu privire la statutul limbii de stat și trecerea la grafie latină rămâne un motiv de mândrie națională”, a declarat cu această ocazie premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, îndemnând cetățenii să participe la evenimentele organizate cu acest prilej.

Încă de dimineață, înalți demnitari de la Chișinău au depus coroane de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului și la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor.

Cu această ocazie, primăria municipiului Chișinău a anunțat o dezbatere publică pe tema „Limba română vorbită azi” pe Aleea Clasicilor.

Un concert dedicat Zilei Limbii Române este programat joi seară în Piața Marii Adunări Naționale.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

4 Comments »

  1. La mulți ani, limbă română ! 31 august 2017 at 14:33 - Reply
  2. La mulți ani, limbă română ! 31 august 2017 at 14:36 - Reply
  3. La mulți ani, limbă română ! 31 august 2017 at 14:38 - Reply

Leave A Response »