web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Parlamentari de la București, indignați de mutarea Ucrainei cu privire la școlile românești

Iulia Modiga 6 septembrie 2017 11

 

Noua Lege a Educației adoptată marți de Rada ucraineană, prin care este desființat sistemul de învățământ în limba maternă, a generat reacții la București.

Sursă foto: ctr.ro

Sursă foto: ctr.ro

Deputatul Constantin Codreanu a avertizat că măsura luată de autoritățile de la Kiev împotriva comunităților de români din Ucraina nu va rămâne fără un răspuns ferm. „Le mulțumesc tuturor celor care s-au arătat îngrijorați de legea votată în Rada Supremă de la Kiev care va duce la închiderea școlilor românești dacă e promulgată de președinte. Faptul că acest lucru se întâmplă la puțin timp după vizita în Ucraina a Ministrului pentru românii de Pretutindeni naște semne serioase de întrebare. Am contactat Ambasada Ucrainei la București. Am solicitat o întrevedere, dar, din păcate, domnul ambasador Oleksandr Bankov nu e disponibil decât după 18 septembrie. Protestăm fără echivoc față de o astfel de intenție și ne vom bate pentru ca aceste școli să nu fie închise”, a anunțat parlamentarul.

Ieri, Parlamentul de la Kiev a votat o lege prin care, în Ucraina, învățământul în limba minorităților naționale se va desființa și ca urmare românii autohtoni din Bucovina de nord, Herța, Basarabia de sud, ori Maramureșul de peste Tisa nu vor mai avea dreptul să urmeze școala în limba noastră românească. România a susținut deseori Ucraina fără a primi, în schimb, nicio urmă de respect din partea acestui vecin. Ținând cont de faptul că statul ex-sovietic de la nord și est nu s-a ținut de cuvânt cu angajamentul privind protecția minorității românești, așa cum semnase prin tratatul de bază din 1997, statul român nu poate sta și nu se poate uita cum, în timp ce ucrainienii din România au toate drepturile posibile legal, românii din regiunile Cernăuți, Odesa ori Transcarpatia sunt lăsați fără drepturi fundamentale. În cazul în care, Ucraina, ar trece la închiderea ultimelor școli românești rămase deschise, România are datoria de a denunța unilateral tratatul de bază cu Ucraina, un tratat pe care România l-a pus în aplicare la litera și pe care partenerii din Ucraina l-au ignorat cu bună știință!”, a precizat și deputatul Daniel Gheorghe.

Legea 3419-D prevede introducerea treptată a noului sistem al educației, și prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limba română cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare și a grădinițelor pentru copii). Predarea materiilor în limba română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022 reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027 – în clasele superioare (9-12).

În  clasele superioare (9-12) ale școlilor din localitățile românești și ale altor minorități naționale din Ucraina toate disciplinele se vor preda în limba ucraineană, iar în clasele medii (clasele 5-9) învățământul se va desfășura în limba de stat cu elemente în limba română / în limba minorității respective.

Comentarii de pe Facebook

comments

11 Comments »

 1. standarde europene 7 septembrie 2017 at 06:44 - Reply

  Asemenea Turciei, dacă nu se aliniază la standardele europene, Ucraina v-a rămâne doar un veșnic candidat, aderarea rămânând un deziderat de neatins.

 2. stefan nitu 7 septembrie 2017 at 12:25 - Reply

  Iar punem botul la prostii? Fiind cetateni Ucrainieni, nu este normal ca scolile sa le faca in limba ucrainiana? Nu vedeti ce probleme avem noi cu ungurii din cauza acestei libertati prostesti? Problema este ca politicienii nostrii nu-i sustin pe romanii din afara tarii, demonstreaza dezinteres pana si fata de populatia din tara.

  • Vic 7 septembrie 2017 at 17:14 - Reply

   Ciudate combinații faci între unguri și ucraineni. Doar rușii au mai folosit genul acesta de comparații, inclusiv prin slugile dodoniste de la Chișinău, în scop de amenințare. Ești cumva rus ?

 3. papillon 7 septembrie 2017 at 12:48 - Reply

  La ce va asteptati de la astia oameni buni? Intotdeauna ne-au fost si vor ramine dusmani.Ati uitat de incercarea Ucrainei de a construi o replica a Canalului Dunare-Marea Neagra.Incercarile insistente de deznationalizare, pe orice cale a romanilor din Bucovina de nord ,luata prin rapt teritorial de rusi.,Politica Bucurestiului este de nevoie cum este . A fost conditie sinquanona ca Romaniaa sa renunte la pretentii teritoriale pentru a intra in NATO.

Leave A Response »