web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

PNL cere demisia ministrului pentru românii de pretutindeni

Victor Crăiescu 8 septembrie 2017 1

 

Partidul Național Liberal, prin vocea președintelui Ludovic Orban, cere demisia ministrului pentru românii de pretutindeni Andreea Păstîrnac pe fondul scandalului referitor la închiderea școlilor cu predare în limba română din Ucraina.

Cerem demisia doamnei Păstârnac, de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, care a fost în vizită oficială în Ucraina şi s-a declarat mulţumită de modul de respectare a drepturilor românilor, în codiţiile în care, de două luni fusese înaintat în rada supermă ucaineană acest proiect de lege care interzice practic învăţământul în limbile minorităţilor naţionale”, a precizat Orban.

Liberalul a menționat că România ar trebui să condiționeze votul pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană de respectarea drepturilor minorității românești de pe teritoriul acestui stat.

Guvernul are obligaţia să efectueze toate demersurile diplomatice, atât către Ucraina, cât şi către partenerii noştri. Să nu uitam că Ucraina este într-un proces de aderare la UE, dar Ucraina ca să adere la UE trebuie să respecete, în primul rând, criteriul politic, anume respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor săi, respectiv respectarea drepturilor şi obligaţiilor cetăţenilor săi care sunt minorităţi naţionale, cum sunt şi românii”, a spus Orban.

Totodată, președintele PNL a vorbit despre principiul reciprocității în relația România-Ucraina. „Nu cerem Ucrainei privilegii pentru cetăţenii români, ci doar să se aplice acelaşi tratament pe care şi noi îl oferim ca stat cetăţenilor români de naţionalitate ucraineană care trăiesc în România (…) Cerem reciprocitate; nu cerem privilegii pentru românii noştri din Ucraina. Cerem să le fie respectate drepturile lor, să se permită învăţământul în limba maternă pentru cei care optează, evident, fără să facem cum fac liderii politici maghiari în România, să instige la neînvăţarea limbii române”, a punctat acesta.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat pe 22 august, în cadrul unei vizite efectuate la Kiev, la o întrevedere cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin, că România este mulțumită de nivelul asigurării drepturilor minorității naționale române din Ucraina și că românii din Ucraina ar trebui să fie loiali statului ucrainean și să învețe limba de stat.

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. Suntem români iar locul nostru este în Europa 9 septembrie 2017 at 06:07 - Reply

    Se cer soluții, nu demisii. În acest caz demisia este doar o fugă de răspundere, iar Ludovic Orban vede o oportunitate limitată la propriul partid. Când vom fi uniți, cand interesele naționale vor coincide cu interesele partidelor, abia atunci propaganda rusească din Basarabia va putea fi contracarată eficient. Iar domnului Orban un sfat: să își păstreze imaginea de om intelept pe care și-a câștigat-o înainte de a deveni președinte al PNL. Nu știu cum se face, dar cum ajung președinți PNL oamenii se radicalizează, devin aroganți, plini de ei, înlocuind celebrul „prin noi înșine” liberal cu un îngust, egoist și autist „numai noi”,excluzând în acest fel tocmai Țara.

Leave A Response »