web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Expoziţia „Ştefan Luchian între tradiţie şi modernitate”, la Chişinău

Liviu G. Stan 9 septembrie 2017 0

 

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova organizează joi, 14 septembrie, ora 16.00, vernisajul expoziţiei „Ştefan Luchian între tradiţie şi modernitate”

Expoziţia este organizată din iniţiativa comună a Muzeului Naţional de Artă al României și a Muzeului Național de Artă al Republicii Moldova, rezultat al unei mai vechi dorințe de colaborare între cele două state, se arată într-un comunicat al ICR.

Selecția cuprinde câteva dintre cele mai reprezentative lucrări ale pictorului, ilustrative pentru toate etapele de creație și marchează astfel trecerea a o sută de ani de ani de la dispariția artistului.

Format inițial în ambianța academistă a Școlii de la București, dar fascinat de timpuriu de maniera nouă de a picta a lui Grigorescu, Luchian își continuă pregătirea la München şi apoi la Paris. Aici frecventează nu doar atelierele academiste ci și expozițiile artiștilor contemporani și se familiarizează cu ideile care circulau în mediile artistice.

Puternicul filon realist al lucrărilor cu tematică socială (La împărţitul porumbuluiMahalaua DraculuiGhereta din Filantropia) este urmat de unul de natură lirică ce străbate atât unele peisaje (Peisaj cu trei căpiţe) cât și, mai ales, naturile statice cu flori (AnemoneTrandafiriScara cu flori).

Selecția nu putea trece cu vederea faimosul Autoportret, subintitulat sugestiv și modest, „un zugrav”.

Parcursul expozițional urmărește, astfel, nu doar evoluția cronologică a tematicii, ci și calitatea novatoare a picturii lui Luchian, marcată de o deschidere a paletei cromatice, de contraste cromatice și tonale îndrăznețe, de o picturalitate cuceritoare a graficii.

Cele 26 de lucrări selectate recreează sugestiv parcursul de excepție al unui artist care reprezintă magistral începuturile modernității românești, constituind o întâlnire demult așteptată. Un catalog bogat ilustrat, cu texte de Liliana Chiriac și Elena Olariu şi o cronologie realizată de Ilinca Damian însoțește expoziția, care va fi deschisă între 15 septembrie și 5 noiembrie 2017, la Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova (Chişinău, str. „31 August 1989” nr. 115) .

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »