web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Dodon, reacție pe subiectul controversat al noii Legi a Educației din Ucraina

Liviu G. Stan 11 septembrie 2017 2

 

„Îmi exprim îngrijorarea pentru soarta comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. 

„Una dintre rigorile de bază ale democrației este protecția drepturilor minorităților etnice, toleranța față de cultura și tradițiile conaționalilor, respectul față de dorința lor de instruire a copiilor în limba maternă”, scrie șeful administrației prezidențiale de la Chișinău.

„Îmi exprim îngrijorarea pentru situația comunității deosebit de largi de români și moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei, o comunitate care în prezent riscă să fie supusă unui proces de deznaționalizare printr-o lege nedreaptă impusă la Kiev”, a adăugat Igor Dodon.

Problema cu mesajul președintelui Republicii Moldova este aceea că în timp ce acuză Kievul de încălcare a dreptuilor minorităților, Dodon girează politica de diviziune identitară artificală a Ucrainei, care folosește separația etnică români și moldoveni. 

„Noua Lege a Educatiei adoptată de Rada de la Kiev va duce la desființarea sistemului de învățămînt în limba maternă pentru minoritățile etnoculturale din Ucraina. Există deja numeroase reacții din partea românilor și moldovenilor localizați în Ucraina, precum și din partea altor grupuri etnice, care solicită ajutorul statelor vecine și al organizațiilor internaționale și cer luarea unei atitudini cît mai grabnice în acest sens. Le înțeleg temerile, sunt alături de ei și, ca președinte al Republicii Moldova, vin cu un apel către autoritățile de la Kiev să-și reconsidere noile politici în adresa minorităților etnoculturale și le amintesc că în Moldova sunt respectate drepturile comunității ucrainene și există mai multe școli cu predare în limba ucraineană. Solicit o abordare la fel de constructivă din partea statului vecin. Sper foarte mult că actuala conducere politică de la Kiev conștientizează efectele negative ale respectivei legi și va lua măsurile cuvenite pentru a se renunța la ea. Mizez pe o decizie înțeleaptă a colegilor ucraineni, în numele bunelor relații interetnice din Ucraina, dar și în numele bunelor relații cu statele care au diaspore importante pe teritoriul ucrainean”, se mai arată în comentariul scris pe rețeua de socializare.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

  1. românism 12 septembrie 2017 at 06:52 - Reply

    Dodon se folosește de orice prilej în care poate evidenția separatismul dintre „moldoveni” și români, așa cum l-au învățat cei din spatele lui.

Leave A Response »