web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Petiție pentru demilitarizarea regiunii transnistrene

Liviu G. Stan 19 septembrie 2017 3

Peste 300 de experți și organizații neguvernamentale au semnat un Memoriu public în adresa Guvernului și Parlamentului de la Chișinău, sub forma unei petiții on-line, în care le cer să adopte o politică de reintegrare, printre obiectivele căreia să se regăsească demilitarizarea regiunii transnistrene, retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, decomisionarea militarilor transnistreni, condiții fără de care nu se  poate ajunge la o reintegrare democratică.

Sursă foto: telegrafonline.ro

Sursă foto: telegrafonline.ro

Semnatarii se arată dezamăgiți că nu există nici un progres în direcția retragerii trupelor ruse (GOTR), formatul ”5+2” nefiind un format adecvat pentru rezolvarea acestei probleme.

Semnatarii atenționează că „GOTR creează amenințări de securitate gravă, alimentând piața neagră de muniții și arme, creând capabilități de luptă ostile Republicii Moldova, înrolând în mod ilegal populația locală în trupele Federației Ruse, al cărui statut, distinct de cel al Operațiunii de pacificare, este compromis”, relatează Radio Chișinău.

„Este nevoie de o accelerare a demersurilor societății civile, care să conducă la revizuirea statutului legal al fiecărui militar din GOTR, deopotrivă cu monitorizarea fiecărei acțiuni ilegale, comise de persoane cu funcții de conducere în regimul separatist, multe dintre care dețin și cetățenia Republicii Moldova”, potrivit directorului IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

În recomandările Memoriului, semnatarii au cerut adoptarea și anunțarea unei viziuni/strategii de reglementare a conflictului, dar și măsuri de răspuns în adresa militarilor GOTR, dislocați în mod ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Memoriul cere autorităților să denunțe acele clauze ale Acordului de încetare a focului din 1992, care ar asigura, în opinia părții ruse, „acceptarea unui statut legal acestor trupe în RM”.

De asemenea, este cerută tragerea la răspundere a militarilor, care și-au încălcat regimul de ședere în Republicii Moldova precum și a celor care au dat ordine în cadrul exercițiilor militare neautorizate de Republica Moldova în anul 2017.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

3 Comments »

  1. Tieru Bogdan 20 septembrie 2017 at 12:34 - Reply

    Este importantă plecarea armatei 14 din Transnistria.

  2. Ellapet 1 iunie 2018 at 19:47 - Reply

    Pros And Cons Of Amoxicillin cialis Propecia O Aminexil Buy Amoxicillin 500mg

  3. Going Here 14 iunie 2018 at 01:43 - Reply

    I just want to mention I am just newbie to weblog and actually liked your blog site. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You surely have incredible writings. With thanks for sharing with us your website page.

Leave A Response »