web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Economist: Armata Rep. Moldova este de trei ori mai puțin echipată decât Armata a XIV-a rusă din reg. transnistreană

Liviu G. Stan 20 septembrie 2017 1

Armata Națională a Republicii Moldova are de trei ori mai puțin echipament decât Armata a XIV-a rusă dislocată ilegal în stânga Nistrului, constată economistul Iurie Gotișan în emisiunea ”15 minute de realism economic”, potrivit Radio Chișinău

Sursă foto: karadeniz-press.ro

Sursă foto: karadeniz-press.ro

Bugetul Armatei Naționale a fost redus în continuu în ultimii ani, începând cu 2009, și s-a situat între 0,3 si 0,5% din PIB. În plus, contingentul angajat al Armatei, care ar dispune de un efectiv de puțin peste 11000 unităţi de personal, inclusiv cel tehnic, este subfinanțat, iar echiparea şi înzestrarea armatei nu ajunge nici chiar la 1/3 din arsenalul pe care îl are armata a 14-a a Federaţiei Ruse, susține Gotișan.

Bugetul alocat forțelor armate pentru 2017 abia de acoperă cheltuielile operaționale ale acestora, şi nici vorbă despre ceea ce se referă la echipare, suplimente financiare pentru efectiv, precum şi pentru multe alte dimensiuni ce presupun dezvoltarea şi evoluţia acesteia, subliniază economistul.

„Tehnica militară din dotarea Armatei Naționale, este uzată atât moral, cât și fizic. Respectiv, întreținerea armatei – fie cu echipament, fie cu hrană –, nu poate fi asigurată de Guvern. Mai mult ca atât, avem soldați în zona de securitate, care îşi desfăşoară serviciul în condiţii destul de dificile”, potrivit lui Iurie Gotișan.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. Paza bună trece primejdia rea 20 septembrie 2017 at 12:51 - Reply

    O armată modernă, nu neapărat foarte numeroasă dar foarte bine echipată, antrenată și cu un moral bun, poate face față unui inamic numeros, dar care nu cunoaște bine realitățile din teritoriul pe care îl invadează. Finlanda în anii celui de al doilea război mondial, iar în prezent statul Israel, dovedesc că acest că acest lucru chiar este posibil. Din păcate, atât România cât și R.Moldova sunt departe de aceste modernizări visate, banii din bugetele apărării intrând mai mult în salarii decât în dotări și modernizări. Aproape nu e lună în care să nu vedem pe drumurile publice câte o coloană pretins militară dar care amintește mai mult de grămezile de fier vechi ale programului Rabla, decât de o armată care să impună teamă și respect. Dar sunt lucruri cunoscute la vârf, le-am amintit numai așa, să se știe că ele nu trec neobservate, nici de noi cei care ar trebui să ne simțim apărați, probabil nici de cei care ne studiază planificând viitoare „eliberări”.

Leave A Response »